Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Makový a ořechový závin jako od babičky

Listové těsto na závin není třeba kupovat, s naším receptem si ho, respektive skvělou alternativu k němu, snadno připravíte i doma. A když už jsme u těch závinů, máme pro vás kromě toho i recept na dvě náplně – ořechovou a makovou. Obě varianty hravě předčí jakékoli záviny ze supermarketu.
závin
Závin nemusíte kupovat, upečte si svůj vlastní! (foto: receptty.cz/)

Ingredience na závin

Na domácí těsto na závin budete potřebovat:

  • 650 g moučkového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 kostičku droždí (42 g)
  • 1 vaječný žloutek na potření těsta

Na ořechovou náplň si nachystejte:

  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g meruňkové marmelády
  • 100 g strouhaného perníku
  • 75 ml plnotučného mléka
  • Nastrouhanou kůru z 1 citronu

Maková náplň se skládá z:

  • 250 g mletého máku
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g broskvové marmelády
  • 100 g strouhaného perníku
  • 75 ml plnotučného mléka
  • Nastrouhanou kůru z 1 citronu

Příprava

Nejprve si zadělejte kvásek. Přibližně 50 ml mléka si zahřejte asi na 30 °C (na plotně nebo na chvilku v mikrovlnce) a rozmíchejte v něm kostku droždí a med. Kvásek nechte na teplém a tmavém místě pracovat alespoň půl hodiny. Hotový kvásek přelijte do mouky a zapracujte ho do ní spolu se změklým máslem. Nakonec přidejte mléko a pokračujte ve hnětení, dokud nevznikne jemné a vláčné těsto.

Hotové těsto nechte v míse přehozené čistou utěrkou na teplém a stinném místě alespoň hodinu vykynout. Vykynuté těsto si rozválejte na tenko a rozdělte ji na dva stejně velké obdélníky. Každý díl těsta naplníte jednou náplní. Ty si můžete připravit, zatímco vám kyne těsto. Postup je v obou případech stejný, liší se jen hlavní ingrediencí a druhem marmelády.

Všechny suché suroviny na jednotlivé náplně dobře promíchejte, aby vznikly pokud možno homogenní směsi. Pak do nich postupně zapracujte marmeládu a mléko. Výsledkem by měla být lepkavá sladká hmota, která drží pohromadě. Tuto hmotu naneste na těsto a následně závin klasickým způsobem zaviňte.

Závin bude chutnat ještě lépe, pokud ho před pečením necháte přes noc v lednici, není to ale nutné. Ať už pečete rovnou, nebo až druhý den, položte oba záviny na plech s pečicím papírem a pomocí mašlovačky je potřete vaječným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud nezezlátnou. Podávat je můžete teplé i studené. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Seznamte se, tohle jsou ty nejlepší ryby na gril

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krtkův dort bez pečení, který si jednoduše zamilujete

Banány, jahody, kiwi a kokos: dezert s puncem exotiky

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek