Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Zavařování v troubě aneb tipy na nejlepší recepty. Nacpěte si spižírnu letními dobrotami

Myslíte si, že zavařování je věda? Houbeles! Když jednou vyzkoušíte zavařování v troubě, dojde vám, že si můžete pomocí této metody uchovat chutě a vůně léta i vy. Zkuste si naše nenáročné recepty a těšte se, až se během podzimu nebo zimy nacpete něčím skutečně výborným a zdravým! Jedeme na to!
zavařování v troubě
Myslíte si, že zavařování je věda? Houbeles! Když jednou vyzkoušíte zavařování v troubě, dojde vám, že si můžete pomocí této metody uchovat chutě a vůně léta i vy. Zkuste si naše nenáročné recepty a těšte se, až se během podzimu nebo zimy nacpete něčím skutečně výborným a zdravým! Jedeme na to! (zdroj foto: www.pixabay.com)

V troubě je to pohoda!

Možná ani vás neláká představa, že byste museli v bytě mít složitý a objemný zavařovací hrnec, ve kterém navíc musíte stále hlídat teplotu. Nuda! Zavařování v troubě je skvělé a když jej jednou zkusíte, nezkazí se vám nic! My jsme si dali tu práci a během let jsme všechny recepty vyzkoušeli. Musíme přiznat, že chutnají celé rodině.

Chcete si dnes zkusit něco jednoduchého a výborného? Máme pro vás ty nejlepší tipy!

Višně, třešně – prostě letní dobrota

Nevíme, jak je to u vás, ale naše komůrka se již začíná plnit. Chcete i vy mít zavařené třešně a kompotem si zpříjemnit chladné dny? Zavařování v troubě je skvělá cesta.

  1. Nachystejte si třešně bez šťopek a vložte je do zavařovacích sklenic s uzávěrem na zašroubování.
  2. Zalejte je vlažným nálevem vytvořeným z litru vody a 30 deka cukru. Pokud chcete mít nálev do červena, přidejte trochu potravinářského barviva.
  3. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a dobře zavíčkujte zavařeniny.
  4. Na plech nalejte 2 – 3 centimetry vody a vložte jej do trouby. Až bude trouba rozehřátá, vložte na plech s vodou sklenice tak, aby se navzájem nedotýkaly. Velké sklenice nechte v troubě 12 minut, malé 8 minut.
  5. Po vytažení z trouby otočte víčkem dolů a nechte takto na kuchyňské lince vychladnout. Připravená dobrota je jedním z nejoblíbenějších kompotů všech dětí. I vy jste milovali zavařené třešně?
zavařování v troubě třesně
Třešně si lze také zavařit v troubě. (foto: 123RF)

Rajčata se hodí pod maso i jako příloha k sýru

Zavařenou dužinu rajčat nejčastěji používáme jako součást receptu na boloňské špagety nebo jako základ italského jídla, ve kterém hrají roli pouze tři suroviny – těstoviny, rajčata a bazalka. Klidně tuto směs použijte všude tam, kde byste normálně dali rajčata v plechovce. Tato domácí varianta je vynikající. Rozhodně víte, odkud rajčata pochází.

  1. Nejprve si rajčata v dolní části jemně nakrojte a namočte je na pár vteřin do horké vody. Tím se začnou loupat a vy z nich pak slupku velmi rychle sundáte.
  2. Poté už je nakrájejte na kousky, které máte nejraději a vložte je do zavařovací sklenice. Můžete přidat trochu soli.
  3. Zavíčkujte uzávěr sklenice a takto připravená rajčata vložte do vyhřáté trouby na 110 stupňů Celsia, kde jste si vložili plech s 2 – 3 centimetry vody.
  4. V troubě ponechte půl hodiny, poté obraťte víčkem vzhůru a nechte vychladnout.
rajčata
Už jste vyzkoušeli pečená rajčata? (Foto: 123RF)

Dýně jsou lahodné a zavařování je hračka

Přejete si, aby se i vaší kuchyní nesla vůně zavařené dýně? Uchovat si tuto letní plodinu je lehčí, než si myslíte. Stačí, když nakrájenou dýni ponoříte do vody s trochou octa a necháte jeden den macerovat. Druhý den vodu scedíte a přidáte půl litru vody, cukr, několik koleček citrónu a pár hřebíčků. Takto se dýně velmi krátce povaří, až zesklovatí. Až vychladnou, nezbývá, než je vložit do trouby a zavařit.

  1. Na plech nalijete 2 – 3 centimetry vody a troubu předehřejete na 150 stupňů Celsia. Sklenice se nesmí navzájem dotýkat.
  2. V troubě je ponechte 10 minut a poté je vyjměte a otočte dnem vzhůru.
  3. Takto zavařené dýně ponechte vychladnout a poté skladujte na suchém a temném místě.
dýně
Z dýní jsou skvělé přesnídávky. (foto: 123RF)

Pečený čaj je skutečná dobrota

Jeden z nejoblíbenějších receptů všech, kdo někdy zkoušeli zavařovat v troubě. Nyní se nebude jednat o klasický postup jako u dvou předchozích kompotů, ale péci se bude v pekáči!

  1. Nachystejte si sklizňové ovoce – oblíbené jsou například hrušky, rybízy, maliny jablka nebo třeba šípky.
  2. Vámi zvolenou chuť smíchejte s pomerančovou dužinou a kůrou, trochou voňavého koření a cukru a vložte do středně vyhřáté trouby na tři čtvrtě hodiny.
  3. Výslednou dobrotu za horka přesuňte do zavařovacích sklenic, které rychle uzavřete a postavte dnem vzhůru.
K TÉMATU  Italské rizoto s kuřecím masem, hráškem a dýní

Letní příjemné zavařování se vám v chladných dnech skutečně vyplatí!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zavařování ovoce a zeleniny: v myčce, v troubě, v mikrovlnce

Jak na zavařování letního ovoce? + Tipy, v čem zavařovat

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5
0.0/5

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek