Zapékaná krkovička s jemnou houbovou omáčkou
Užíváte si houbařskou sezonu? Pak vám jistě přijde vhod náš dnešní recept. Zapékaná krkovička je jednoduché a výživně bohaté jídlo. Žampiony se na něj příliš nehodí, ale hřiby a další lesní houby rozhodně ano. A vařit z čerstvě nasbíraných hub je samozřejmě mnohem lepší než z těch sušených. Uplatní se i houby, které se příliš nehodí na smaženici nebo do dalších oblíbených houbařských receptů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Tip na večeři: krkovička v pikantní omáčce pečená na česneku.
Chodíte sbírat houby? Přesvědčíme vás, proč s houbařením začít
Zapékaná krkovička s houbami
- 11kgvepřové krkovice
- 500500gčerstvých lesních hub
- 2020ghladké mouky
- 55gmleté sladké papriky
- sádlo
- sůl a pepř
- 300300mlzeleninového vývaru
- 4040mlrajčatového protlaku
- 2020mlsójové omáčky
- 2020ghladké mouky
- 1010mlocta
- 1010gcukru krystal
- 22kscibule
Postup:
Krkovici si nakrájejte na plátky nebo na nudličky, prosolte si ji, opepřete a zaprašte ji mletou paprikou. Pak ji dejte do misky, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte ji dvě nebo tři hodiny v lednici, aby kořením nasákla. Po vytažení z lednice maso zaprašte moukou a na troše sádla zprudka z obou stran orestujte. Orestované maso vyskládejte na pekáč a připravte si omáčku.
Na pánvi po krkovici si zpěňte najemno nakrájenou cibulku a nechte ji zkaramelizovat. Pak ji zaprašte moukou, aby vznikla jíška. Jíšku zalijte horkým zeleninovým vývarem a do omáčky přidejte houby nakrájené na tenké plátky. Přidejte rajský protlak, sójovou omáčku, ocet a cukr a za stálého míchání vařte na mírném plamenu čtvrt hodiny až dvacet minut. Čím větší máte plátky hub, tím déle je třeba je vařit.
Nakonec houbovou zálivkou přelijte maso v pekáči a vše dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 °C. Pokud máte maso na nudličky, upečené bude za 40 minut. Pokud máte maso nakrájené na plátky, nechte ho péct alespoň hodinu. Zapékaná krkovička s houbami bude výborná s rýží nebo s bramborami.