Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Zapékaná krkovička s jemnou houbovou omáčkou

Právě na sklonku léta je ideální počasí vydat se do lesa na houby. Ale jak plody léta zužitkovat? Zkuste naši zapečenou krkovičku s houbovou omáčkou.
zapékaná krkovička
ilustrační obrázek

Užíváte si houbařskou sezonu? Pak vám jistě přijde vhod náš dnešní recept. Zapékaná krkovička je jednoduché a výživně bohaté jídlo. Žampiony se na něj příliš nehodí, ale hřiby a další lesní houby rozhodně ano. A vařit z čerstvě nasbíraných hub je samozřejmě mnohem lepší než z těch sušených. Uplatní se i houby, které se příliš nehodí na smaženici nebo do dalších oblíbených houbařských receptů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tip na večeři: krkovička v pikantní omáčce pečená na česneku.

Chodíte sbírat houby? Přesvědčíme vás, proč s houbařením začít 

Zapékaná krkovička s houbami

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    kg
    vepřové krkovice
  • 500
    500
    g
    čerstvých lesních hub
  • 20
    20
    g
    hladké mouky
  • 5
    5
    g
    mleté sladké papriky
  • sádlo
  • sůl a pepř
  • 300
    300
    ml
    zeleninového vývaru
  • 40
    40
    ml
    rajčatového protlaku
  • 20
    20
    ml
    sójové omáčky
  • 20
    20
    g
    hladké mouky
  • 10
    10
    ml
    octa
  • 10
    10
    g
    cukru krystal
  • 2
    2
    ks
    cibule

Postup:

  1. Krkovici si nakrájejte na plátky nebo na nudličky, prosolte si ji, opepřete a zaprašte ji mletou paprikou. Pak ji dejte do misky, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte ji dvě nebo tři hodiny v lednici, aby kořením nasákla. Po vytažení z lednice maso zaprašte moukou a na troše sádla zprudka z obou stran orestujte. Orestované maso vyskládejte na pekáč a připravte si omáčku.

  2. Na pánvi po krkovici si zpěňte najemno nakrájenou cibulku a nechte ji zkaramelizovat. Pak ji zaprašte moukou, aby vznikla jíška. Jíšku zalijte horkým zeleninovým vývarem a do omáčky přidejte houby nakrájené na tenké plátky. Přidejte rajský protlak, sójovou omáčku, ocet a cukr a za stálého míchání vařte na mírném plamenu čtvrt hodiny až dvacet minut. Čím větší máte plátky hub, tím déle je třeba je vařit.

  3. Nakonec houbovou zálivkou přelijte maso v pekáči a vše dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 °C. Pokud máte maso na nudličky, upečené bude za 40 minut. Pokud máte maso nakrájené na plátky, nechte ho péct alespoň hodinu. Zapékaná krkovička s houbami bude výborná s rýží nebo s bramborami.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek