Klasický zákusek „obližprst“ je pro mnohé nejlepším dezertem na světě
Když k tomu ještě přidáme jemný vanilkový krém a kakaové těsto, máme adepta na dezert století. Pojďte sobě i svým dětem udělat radost a upečte jim tuhle dobrůtku. Vsadíme se, že zákusek ,,obližprst” dostojí svému názvu, a děti si budou doslova oblizovat prsty.
Na obližprst budeme potřebovat:
Na těsto:
- 5 vajec
- 50 g moučkového cukru
- 5 lžic studené vody
- 200 g cukru krystal
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- ½ blaíčku prášku do pečiva
- 160 g polohrubé mouky
Na krém:
- 500 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 5 žloutků
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
Na bílkovou čepici:
- 5 bílků
- 200 g krupicového cukru
- šťávu z jednoho citronu
- strouhanou čokoládu na posypání
Postup přípravy:
Troubu si předehřejeme na 180 °C a plech vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem.
Nejprve z vajíček oddělíme bílky a žloutky. Bílky smícháme s cukrem a ušleháme tuhý sníh.
V jiné misce vyšleháme do pěny žloutky s cukrem, k nim pak přidáme vodu, mouku, holandské kakao a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a nakonec opatrně přimícháme i oslazený sníh. Vymícháme hladké těsto. To vlijeme do připraveného plechu a dáme péct zhruba půl hodiny. Ke konci doby kontrolujeme zapíchnutým párátkem, zda už těsto není hotové. Když se upeče, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme vanilkový krém a nakonec sněhovou čepici.
Z mléka, mouky a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Když směs zhoustne, sejmeme ji ze sporáku a vmícháme do ní žloutky jeden po druhém. Řádně promícháme a opět postavíme na kamna, kde směs zahříváme a mícháme, dokud nevznikne krásně hustý a lesklý krém. Pak sundáme z kamen a necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme s moučkovým cukrem a po malých dávkách přimícháme do zchladlého žloutkového krému.
Ve vodní lázni vyšleháme bílky s cukrem a přidáme šťávu z citronu. Když má směs tuhou a lesklou konzistenci, odstavíme ji z plotny. Připravíme si vychladlé těsto, na které nejprve navrstvíme a rovnoměrně rozetřeme žloutkový krém a na něj sladký sníh. Povrch krásně uhladíme a dáme vychladit do lednice.
Nakonec najemno nastrouháme čokoládu, je jedno jestli zvolíte hořkou, mléčnou, bílou nebo směs všech tří, a rovnoměrně hoblinkami zasypeme povrch dezertu.
Přejeme vám dobrou chuť a ať na vás taky aspoň jeden kousek zbude.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Chutný dezert Marlenka nemusíte kupovat. Zvládnete ji doma, bez nutnosti zapínat troubu
Vynikající krémové kostky. Nepečený dezert pro každou situaci