Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Vlašské ořechy a bílá čokoláda. Výsledkem je vanilkové nebe

Na tento zákusek jste zhruba před sto lety mohli v některých regionech narazit na svatbách, ale později jej vytlačily zdobené, mnohapatrové svatební dorty. Jeho základem je korpus z jemného ořechového těsta, které je téměř bez mouky.
vlašské ořechy
Krémový a svěží dezert, minimum korpusu. Bude se vám rozplývat v ústech.

Ke slovanským zákuskům neodmyslitelně patří vlašské ořechy. Ořechovému korpusu zdatně sekunduje lahodný vanilkový krém a bílá čokoládová poleva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Išelské dortíky s ořechy: s touhle dobrotou zazáříte!

Svatba za hranicemi: co je nutné vyřídit a na co se připravit?

 

 

 

 

Ingredience na vanilkové potěšení

porce
g / porce
Ořechové těsto:
  • 100
    100
    g
    drcených vlašských ořechů
  • 100
    100
    g
    moučkového cukru
  • 50
    50
    g
    hladké mouky
  • 10
    10
    g
    másla
  • 4
    4
    ks
    vejce
  • špetka soli
Vanilkový krém:
  • 350
    350
    ml
    plnotučného mléka
  • 250
    250
    ml
    smetany ke šlehání
  • 150
    150
    g
    bílé čokolády
  • 100
    100
    g
    moučkového cukru
  • 100
    100
    g
    másla
  • 50
    50
    g
    kukuřičného škrobu
  • 4
    4
    ks
    žloutky
  • 3
    3
    balení
    vanilkového cukru
  • špetka soli
Poleva z bílé čokolády:
  • 75
    75
    g
    bílé čokolády
  • 50
    50
    ml
    smetany ke šlehání
  • 25
    25
    g
    másla
  • 1
    1
    balení
    vanilkového cukru

Postup:

  1. Vejce na těsto si rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky zlehka osolte a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Do sněhu pak postupně zapracovávejte nejprve cukr, pak nadrcené vlašské ořechy a nakonec i mouku. Pak do těsta zapracujte také vaječné žloutky a nechte ho několik minut zpracovávat kuchyňským robotem. Hotové těsto přelijte do hranaté formy vyložené pečicím papírem a dejte ho na 15 až 20 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.

  2. Zatímco se vám peče korpus, připravte si krém. Vaječné žloutky lehce prosolte a vidličkou si je našlehejte. Přelijte je do rendlíku, smíchejte s mlékem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a směs za stálého míchání přiveďte na mírném plamenu k varu. Když začne krém vřít, rozmíchejte v něm kukuřičný škrob a pokračujte ve vaření, dokud směs nezačne houstnout.

  3. Když směs zhoustne, rozmíchejte do ní na kousky nalámanou čokoládu a jakmile se rozpustí, odstavte krém z plotny. Do stydnoucího krému vmíchejte změklé máslo a pokračujte v míchání, dokud se úplně nerozplyne. Zatímco krém chladne, vyšlehejte si ze smetany šlehačku a krém pak do ní zapracujte.

  4. Hotový krém navrstvěte na upečený a vystydnutý korpus a připravte si polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozmíchejte v ní smetanu, vanilkový cukr a nakonec i máslo. Polevou rovnou zalijte celý zákusek a dejte ho alespoň na dvě hodiny do lednice, aby zatuhl. Podávejte dozdobený drcenými vlašskými ořechy a čerstvou šlehačkou.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
náročné recept
náročné recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek