Vlašské ořechy a bílá čokoláda. Výsledkem je vanilkové nebe
Ke slovanským zákuskům neodmyslitelně patří vlašské ořechy. Ořechovému korpusu zdatně sekunduje lahodný vanilkový krém a bílá čokoládová poleva.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Išelské dortíky s ořechy: s touhle dobrotou zazáříte!
Svatba za hranicemi: co je nutné vyřídit a na co se připravit?
Ingredience na vanilkové potěšení
- 100100gdrcených vlašských ořechů
- 100100gmoučkového cukru
- 5050ghladké mouky
- 1010gmásla
- 44ksvejce
- špetka soli
- 350350mlplnotučného mléka
- 250250mlsmetany ke šlehání
- 150150gbílé čokolády
- 100100gmoučkového cukru
- 100100gmásla
- 5050gkukuřičného škrobu
- 44ksžloutky
- 33balenívanilkového cukru
- špetka soli
- 7575gbílé čokolády
- 5050mlsmetany ke šlehání
- 2525gmásla
- 11balenívanilkového cukru
Postup:
Vejce na těsto si rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky zlehka osolte a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Do sněhu pak postupně zapracovávejte nejprve cukr, pak nadrcené vlašské ořechy a nakonec i mouku. Pak do těsta zapracujte také vaječné žloutky a nechte ho několik minut zpracovávat kuchyňským robotem. Hotové těsto přelijte do hranaté formy vyložené pečicím papírem a dejte ho na 15 až 20 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.
Zatímco se vám peče korpus, připravte si krém. Vaječné žloutky lehce prosolte a vidličkou si je našlehejte. Přelijte je do rendlíku, smíchejte s mlékem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a směs za stálého míchání přiveďte na mírném plamenu k varu. Když začne krém vřít, rozmíchejte v něm kukuřičný škrob a pokračujte ve vaření, dokud směs nezačne houstnout.
Když směs zhoustne, rozmíchejte do ní na kousky nalámanou čokoládu a jakmile se rozpustí, odstavte krém z plotny. Do stydnoucího krému vmíchejte změklé máslo a pokračujte v míchání, dokud se úplně nerozplyne. Zatímco krém chladne, vyšlehejte si ze smetany šlehačku a krém pak do ní zapracujte.
Hotový krém navrstvěte na upečený a vystydnutý korpus a připravte si polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozmíchejte v ní smetanu, vanilkový cukr a nakonec i máslo. Polevou rovnou zalijte celý zákusek a dejte ho alespoň na dvě hodiny do lednice, aby zatuhl. Podávejte dozdobený drcenými vlašskými ořechy a čerstvou šlehačkou.