Vitamínový salát z červené řepy a jablek
Červená řepa je často pro svůj vysoký obsah zdraví prospěšných látek označována jako superpotravina, najdete v ní totiž nejen vitamíny C a B, ale také sodík, draslík a vápník. A když svou troškou do mlýna přispěje i jablko, tak víte, že na stole máte doslovného chřipko-bijce. Proto jsme tento salát nazvali vitamínový.
Do salátu můžete podle chuti přidat také rybu – velmi dobrý je například se sleděm, sardinkami nebo uzeným lososem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Červená řepa 3x jinak: Pochutnejte si na těchto podzimních salátech
Vitamínový salát
- 11střední bulvačervené řepy
- 44větší kusybrambor
- 11menšíhlava celeru
- 11ksmrkev
- 11ksčervená cibule
- 44ksvajec M
- 22ksjablek
- 11lžícemásla
- 11lžícemajonézy
- 11kelímekbílého jogurtu
- sůl a pepř
Postup:
Červenou řepu, brambory, celer a mrkev si oloupeme a očistíme. Všechno nakrájíme na větší kostky. Mrkev s brambory a celerem můžeme dát vařit do jednoho hrnce, červenou řepu dáme vařit odděleně. Zelenina by měla být na skus, ne rozvařená. Dále si dáme uvařit také vejce tak, aby byla natvrdo.
Červenou cibuli si očistíme a nahrubo nakrájíme. Na pánvi si na troše másla cibuli prohřejeme, aby nebyla úplně syrová.
Mezitím jablka omyjeme a zbavíme středů a nakrájíme je na menší kostky. V poslední chvíli je přidáme k cibuli na pánvi a zlehka vše promícháme, aby se jablka obalila máslem.
Do větší misky si dáme uvařenou řepu, brambory, celer a mrkev. Přidáme cibuli s jablky. Přimícháme majonézu a bílý jogurt a podle chuti také sůl a pepř. Vitamínový salát je velmi dobrý s kousky opečené celozrnné bagety, ale dá se jíst také jako příloha k masu.