Vepřová žebra s tou nejlepší domácí marinádou
Ingredience na vepřová žebra
Na vepřová žebra pro 4 osoby si nachystejte:
- 1 600 g vepřových žeber
- 200 g hnědého cukru
- 5 g sladké papriky
- 150 ml jablečného protlaku (můžete použít dětskou přesnídávku)
- 150 ml sladkého kečupu
- 100 ml kvalitní sójové omáčky
- 5 g mletého pepře
- 5 g skořice
- 2 stroužky česneku
- Šťávu z jednoho citronu
- Sůl
Příprava
Marináda musí být dobře promíchaná, aby se slily všechny její chuti. Důležité je nechat cukr, aby se v ní opravdu rozpustil. Cukr je proto dobré nejprve rozmíchat v sójové omáčce a citronové šťávě. Klidně ho nechte za občasného míchání několik minut rozpouštět. Pak do marinády rozmíchejte jablečný protlak s kečupem. Přidejte pepř, papriku, skořici a prolisovaný česnek. Hotovou marinádu můžete nechat deset minut promíchávat mixérem.
Žebra si omyjte, očistěte, zlehka je prosolte a pak je důkladně potřete marinádou, která by měla mít kašovitou konzistenci. Žebra takto nechte marinovat alespoň hodinu, pak je třeba je marinádou znovu potřít. Rozhodně nic nezkazíte, když je necháte naložená celé odpoledne.
Marinovaná žebra vyskládejte na plech na pečení a překryjte je alobalovou fólií. Plech s nimi dejte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte je asi 45 minut. Pak alobalovou fólii odstraňte a pečte dalších 40-45 minut, dokud žebra krásně nezezlátnou a neprovoní celou kuchyň. Žebra podávejte s křenem, okurkami a pečivem, případně se zeleninovou oblohou. A samozřejmě s pivem.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT