Vegetariánský letní recept s cuketou ze Středomoří. Přivolejte léto
Jeden takový vegetariánský recept pro vás dnes máme – cuketová kolečka se sýrovou směsí. Jak už název napovídá, jde o recept vegetariánský a dost variabilní. Výslednou chuť hodně ovlivní typ sýra, který při přípravě použijete. Kromě toho můžete využít také čerstvé bylinky, které zrovna máte po ruce, nebo své oblíbené koření.
Co budete potřebovat na vegetariánský recept
- 2 větší cukety
- 1 středně velkou cibuli
- 1 středně velkou mrkev
- 100 g strouhaného tvrdého sýru (eidam, gouda, grana padano, ementál…)
- 2 stroužky česneku
- 1 polévkovou lžíci kysané smetany
- 1 polévkovou lžíci majonézy
- kopr nebo jiné čerstvé sezónní bylinky
- špetku soli a pepře
- vaše oblíbené bylinky nebo koření na dochucení
Příprava
Cuketu není třeba loupat, postačí, když ji dobře omyjete a očistíte. Nakrájejte ji na zhruba půlcentimetrové plátky a ty vyskládejte na plech potřený olejem, nejlépe olivovým. Plátky cukety zlehka osolte a nechte pár minut odpočinout, zatímco si připravíte sýrovou směs.
Cibuli si nakrájejte na jemné plátky, mrkev nastrouhejte na struhadle. Nastrouhejte také sýr, pokud jej máte vcelku. Česnek protlačte nebo nadrťte najemno. Všechny tyto ingredience smíchejte v dostatečně velké míse do jednolité kaše.
Na konci přidejte kopr, zakysanou smetanu a majonézu. Pokud máte další bylinky a koření, můžete je zapracovat rovnou teď, nebo je pak samostatně přidat na jednotlivá kolečka až před servírováním.
Sýrovou směs rovnoměrně naneste na kolečka cukety tak, aby nikde nepřesahovala. Při pečení směs trošku nabude. Plech s cuketovými kolečky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu as 20 minut. Cuketová kolečka podávejte ještě teplá, mohou být předkrmem i hlavním chodem. Obvykle se podávají bez přílohy. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vegetariánské recepty z jednoho hrnce. Příprava bezmasých pokrmů může být snazší než si myslíte
Vegetariánská kolínka se zeleninou: Pošmáknou si nejen vegetariáni