Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Třívrstvý koláč lahodí nejen oku, ale i chuťovým buňkám. Pochutnejte si

Pokud máte rádi vrstvené dezerty, kdy každá vrstva je jiná, ale dohromady vytvářejí jedinečnou harmonii chutí, máme právě pro vás recept, který je jednoduchý na přípravu a výsledek je zaručený.
Třívrstvý koláč
Chcete si udělat dezert ke kávě? Třívrstvý koláč je skvělým adeptem! (zdroj foto: https://receptty.cz/sladke-dezerty/rychly-recept-trivrstvy-cesky-kolac-ktery-si-zamilujete/2017/10/)

Jak na třívrstvý koláč? Je to jednoduché! Základ tvoří kakaové těsto, na kterém je výborný máslový krém a na něm lehká pěna z bílků a cukru. Jde o skvělou kombinaci a teď zbývá už jen to, abyste si ji připravili spolu s námi.

Na kakaové těsto

K přípravě kakaového těsta budete potřebovat tyto suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 5 celých vajec
  • 2 polévkové lžíce kakaa, a
  • 1 polévkovou lžíci vody.

Na máslový krém

Abyste si připravili střední část dezertu, budete potřebovat:

  • 5 polévkových lžic hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 5 dl mléka
  • 5 žloutků
  • 100 g moučkového cukru, a
  • 200 g másla.

Na pěnu

K přípravě pěny na koláč budete potřebovat pouze:

  • 5 bílků
  • 200 g moučkového cukru, a
  • šťávu z ½ citronu.

Postup přípravy koláče

Aby se vám třívrstvý koláč povedl, je důležité nejprve důkladně oddělit žloutky od bílků tak, aby v bílcích nezůstala ani trocha žloutku. Poté z oddělených bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Zvlášť v misce šlehejte žloutky a cukr, dokud nezískáte jemnou pěnu. Do ní přidejte kakao a po trochách také mouku a vodu. Vše důkladně promíchejte a do směsi lehce vařečkou vmíchejte také sníh z bílků.

Připravte si plech na pečení, nejlépe o rozměrech 35 cm a 20 cm, vymažte ho máslem a vysypejte moukou nebo ho vyložte pečicím papírem. Na plech nalijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu přibližně 40 minut (v závislosti na výkonu vaší trouby).

Když se těsto peče, připravte si máslový krém, a to tak že smícháte žloutky, cukr (150 g) a mouku a povaříte je v horkém mléce, a to po dobu asi 10 minut. Když krém zhoustne, odstavte jej z plamene a nechte vychladnout. Změklé máslo smíchejte s cukrem (100 g) a vmíchejte je do vychladlého krému.

K TÉMATU  Nejlepší pudinkový dezert, co jste kdy jedli! Vyzkoušejte jej

Hotový krém naneste na upečené a vychladlé těsto.

Poslední vrstvou koláče je pěna, kterou připravíte tak, že z bílků vyšleháte tuhý sníh a do něj vmícháte cukr a šťávu z ½ citronu.

Pěnu navrstvěte na krém a podle chuti a fantazie koláč posypejte například strouhanou čokoládou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vanilkový koláč s krémem ze zakysané smetany. Výborná volba ke kávě

Bezlepkový koláč: kokosový sen pro podzimní večery

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek