Nepečený sušenkový dort s vlašskými ořechy
Sušenky se hodí nejen na zobání u televize nebo jako svačinka. Můžete z nich připravit celou řadu jednoduchých dezertů. Ušetříte tím čas s děláním korpusu a přitom si pochutnáte úplně stejně dobře. Na tento sušenkový dezert budete potřebovat následující suroviny:
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Sušenkový dort
- 500500gkakaových sušenek
- 250250gmáslových sušenek
- 250250mlpřevařené vody
- 200200gmoučkového cukru
- 150150gmásla
- 100100gmletých vlašských ořechů
- 6060gkakaového prášku
- 55mlvanilkového aroma
- 125125mlsmetany ke šlehání
- 100100ghořké čokolády
- 2525gmoučkového cukru
- 2525gnasekaných vlašských ořechů
- 1010gmásla
Postup:
Čokoládové sušenky nadrťte na jemný prášek, máslové zatím nechte stranou. Máslo si rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a přelijte ho do sušenek. Kakao smíchejte s moučkovým cukrem a vodou a směs také přelijte do sušenek. Nakonec do sušenek přidejte i vlašské ořechy a vanilkové aroma a vše rukama důkladně zpracujte, aby vznikla hladká a stejnoměrná pasta.
Sušenkovou pastu napěchujte do formy na pečení vyložené pečicím papírem. Do pasty průběžně přidávejte na kousky nalámané máslové sušenky. Tímto způsobem pokračujte, dokud nebude forma plná asi centimetr pod okraj. Pak ji dejte alespoň na půl hodiny zatuhnout do lednice a v mezičase si připravte čokoládovou polevu.
Čokoládu nalámejte na kousky a ve vodní lázni si ji rozpusťte. Do rozpuštěné čokolády rozmíchejte cukr a pak i smetanu ke šlehání. Když se v polevě smetana rozpustí, odstavte ji z plotny a rozmíchejte v ní změklé máslo. Hotovou polevou dozdobte korpus ve formě.
Polevu zasypte nasekanými ořechy a sušenkový dort vraťte zpět do lednice na alespoň dvě hodiny. Servírujte s čerstvou šlehačkou.