Vánoční šuhajdy s ořechy a rumem. Znáte toto tradiční cukroví?
Není náhoda, že vám šuhajdy na první pohled budou možná připomínat dnes tolik populární košíčky s čokoládou a arašídovým máslem. No ať už tomu říkáte šuhajdy nebo košíčky, jedná se o nepečenou čokoládovou dobrotu s náplní. Jsou sice nepečené, ale připravit si je můžete i s předstihem. V mrazáku vydrží několik týdnů a po rozmrazení je jejich chuť prakticky neměnná.
TIP: Šuhajdy můžete přece jen servírovat i dětem. Stačí použít kávu bez kofeinu a rumové aroma.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vyšvihněte perfektní čokoládové košíčky a zpestřete si Vánoce
Nejlepší horká čokoláda: klasická, mexická nebo italská. Kterou si vyberete?
Vánoční šuhajdy s rumem
- 100100gmletých ořechů
- 100100gmoučkového cukru
- 5050mlsilného espressa
- 5050gmásla
- 11lžičkavanilkového extraktu
- rum (případně rumové aroma)
- 150150ghořké čokolády
- 125125gmásla
- 2525gholandského kakaa
- vlašské ořechy, pistácie, arašídy (záleží na vás)
- lentilky, želé, barevné perličky (varianta pro děti)
Postup:
V menším rendlíku rozmíchejte cukr v kávě a na mírném ohni za stálého míchání sladkou kávu chvilku povařte. Pak přidejte ořechy s máslem a míchejte, dokud směs nezačne trošku houstnout. Pokud se jí houstnout nechce, můžete přisypat ještě trošku instantní kávy. Úplně na závěr přidejte kapku rumu, aby se vám alkohol z něj hned nevypařil. Pokud budou jíst šuhajdy děti, můžete použít rumové aroma, nebo rum úplně vynechat.
Hotovou náplň si dejte stranou vychladnout a připravte si vodní lázeň, ve které rozpustíte čokoládu s máslem. Až se obě zmíněné ingredience rozpustí, přidejte kakao a čokoládu pořádně promíchejte.
Rozpuštěnou čokoládu kápněte na dno každého papírového košíčku, nakloňte ho, aby se čokoláda dostala po celém obvodu, a nechte chvilku zatuhnout.
Do košíčku se zatuhlou čokoládou opatrně přidejte náplň a jemně ji upěchujte. Pozor, aby se vám košíček nezničil. Nakonec náplň přelijte tenkou vrstvou čokoládové polevy, kterou můžete přizdobit oříškem nebo jinou maličkostí. Hotové šuhajdy dejte na pár hodin do lednice zatuhnout a pak je můžete servírovat.