Skotská vejce s bylinkovým máslem a tekutým středem

Je jen na vás, jestli je budete podávat „po britsku“ tedy na pikniku nebo nějakém výletě nebo si skotská vejce vychutnáte v klidu domova třeba s bramborovou kaší.
TIP: Skotská vejce se tradičně smaží, ale pokud si chcete připravit dietnější podobu tohoto jídla, tak je místo smažení vložte asi na 15 až 20 minut do trouby.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Skotská vejce
- 500500gmix mletého vepřového a hovězího masa
- 66ksvajec
- 11hrstpetržele
- 11hrstpažitky
- 11hrstbazalky
- 22lžícemásla
- 44lžícehladké pšeničné mouky
- 44lžícestrouhanky
- slunečnicový olej
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Do hrnce si nalijeme vodu se špetkou soli a dáme vařit. Jakmile voda dojde k bodu varu, přidáme pět vajec a vaříme je krátce přes šest minut. Vejce tak budou uvařená, ale žloutky ještě mírně tekuté. Po uplynutí časomíry vejce okamžitě zchladíme ve studené vodě. Odložíme stranou.
Hovězí a vepřové maso si promícháme společně s trochou soli a pepře. Případně můžeme zakápnout trochou olivového oleje. Uvařená vejce opatrně oloupeme – nespěchejte, bude se to dělat hůře, protože nejsou uvařená úplně natvrdo.
Petržel, pažitku a bazalku si nakrájíme nadrobno. Máslo dáme na chvilku povolit do mikrovlnné trouby a poté do něj bylinky zamícháme.
Masovou směs si rozdělíme na pět částí. Z každé vytvoříme kuličku, kterou v dlani rozplácneme – lépe se to bude dělat s namokřenýma rukama. Do středu každé placky dáme asi čajovou lžičku bylinek s máslem a následně uvařené vejce. Vejce zabalíme. Opět nespěchejte, vejce jsou křehká a snadno se vám může stát, že ho rozmáčknete a žloutek se vám vylije ven.
Vejce zabalená do masové směsi obalíme postupně v pšeničné mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
V menším hrnci si rozpálíme vyšší vrstvu oleje a skotská vejce v něm usmažíme dozlatova. Odkládáme na papírovou utěrku, aby se měl přebytečný olej kam vsáknout. Podáváme ještě teplé, kdy je střed vejce tekutý.