Velikonoční seriál: Škaredá středa. Na čem si pochutnat?
Škaredá středa neboli Sazometná je neodmyslitelně spojená s hanebným činem Jidáše, který právě v tento den zradil a udal Ježíše Krista. Přívlastek škaredá si získala právě vlivem toho, že se Jidáš v tento den škaredil a dělal nepěkné věci, na které následně i sám doplatil.
Škaredá středa na stole?
Jídlo o Škaredé středě by proto mělo vypadat nevzhledně. I samotné hospodyňky se v minulosti usilovně snažily, aby jídlo vypadalo na první pohled nepovedeně. Nejčastěji se proto připravovaly trhance, bramboráky a různé placky.
Recepty na Škaredou středu
Trhanec s ořechy, rozinkami a ovocnou omáčkou
Ingredience na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 400 ml plnotučného mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce rumu
- hrst rozinek a ořechů
- špetka soli
Ingredience na dokončení:
- 3 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička skořice
- máslo na opečení
- moučkový cukr
- hustá zavařenina
Postup:
Rozinky a ořechy zalijeme rumem a necháme chvilku odležet. Mezitím oddělíme žloutky od bílků. Žloutky následně smícháme s mlékem, moukou a solí. Poté bílky vyšleháme do tuhého sněhu a promícháme s připraveným těstem.
Potom rozehřejeme máslo, vylijeme na pánev připravené těsto a na něj rovnoměrně poklademe naložené rozinky a ořechy. Pečeme přibližně 7 minut do té doby, dokud nebude spodní strana dozlatova. Placku následně obrátíme, znovu pečeme a s pomocí vařečky vytvoříme menší trhance.
Závěrem zasypeme těsto cukrem smíchaným se skořicí a promícháme. Trhance přemístíme na talíř, lehce je posypeme moučkovým cukrem a zlehka pokapeme ovocnou omáčkou.
Besedické bramboráky
Ingredience:
- 1 kg starších brambor
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- kousky slaniny
- sůl, kmín
- máslo nebo sádlo na osmažení
Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z nich veškerou vodu. Poté je promícháme s vejci, na kostičky nakrájenou slaninou, jemně osolíme, přidáme kmín a lisovaný česnek. Pečlivě promícháme.
Následně na pánev dáme kousek sádla a po pečlivém rozehřátí rozprostřeme asi lžíci bramborové směsi. Jakmile je spodní strana dozlatova, opečeme bramborák také z druhé strany. Ještě horké je potřeme rozpuštěným sádlem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT