Buchta se vzorem šachovnice s jablky a tvarohem
Buchty jsou součástí našich kuchyní dnes a denně. S kamarádkami si vyměňujeme recepty nebo je přebíráme rovnou od babiček a maminek. Na tuhle buchtu jste ale možná ještě nenarazili, její vzor totiž vypadá jako jablečno-tvarohová šachovnice.
Na buchtu můžete jako bonus připravit drobenku, ale potom už tolik nevynikne vámi naaranžovaný vzor.
TIP: Pokud nebudete mít času nazbyt, stačí jablka jenom rovnoměrně navrstvit na tvaroh a estetickou stránku moučníku ponechat stranou – buchta bude chutnat pořád stejně dobře.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Šachovnicová buchta
- 22hrnkypolohrubé mouky
- 11hrnekcukru krystal
- 11sáčekkypřicího prášku do pečiva
- 33ksvajec M
- 11kostkamásla
- 11vaničkapolotučného tvarohu
- 11ksvejce M
- 11kelímekzakysané smetany
- 33sáčkyvanilkového cukru
- 55ksvětších jablek
- 5050grozinek
- 11lžičkaskořice
- trochu rumu
Postup:
Ve větší misce si smícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a cukrem. Máslo si nakrájíme na několik menších kousků a dáme ho do mikrovlnné trouby trochu povolit. Poté ho přidáme k suchým surovinám v misce a prošleháme. Za stálého šlehání přidáváme jedno po druhém celá vejce. Až nám nepůjde šlehat, zpracujeme těsto ručně. Výsledkem by mělo být pružné těsto na rozválení.
Těsto si rozválíme a přendáme na moukou vysypaný plech. Mělo by nám tvořit trochu hranu, aby udrželo náplň z jablek a tvarohu.
Rozinky naložíme do rumu a odložíme stranou. Tvaroh si v misce vyšleháme se žloutkem, dvěma balíčky vanilkového cukru a zakysanou smetanou do hladkého krému.
Oloupaná jablka si nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich přebytečnou šťávu. Nemusíme se bát je víc zmáčknout, v troubě ještě nějakou šťávu pustí. Z posledního sáčku vanilkového cukru a skořice smícháním vytvoříme skořicový cukr, který přisypeme k jablkům. Rozinky vyndáme z rumu a přidáme je k jablkové nádivce.
Na těsto vrstvíme střídavě tvarohovou a jablečnou směs a vytvoříme pomyslnou šachovnici. Troubu si předehřejeme cca na 160 °C. Buchtu pečeme asi 40 minut, průběžně ji kontrolujeme.
Buchta už bude skvělá sama o sobě, ale můžete ji ještě posypat moučkovým cukrem.