Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Buchta se vzorem šachovnice s jablky a tvarohem

Podávejte k odpolední kávě originálně upravenou buchtu s úžasnou chutí sladkých jablek, kombinovaných s tvarohem. Pokud by se vám šachovnicový vzor nelíbil, můžete si se vzorováním vyhrát jinak, stejně dobře vypadají i pruhy nebo šikmé mřížky.
buchta
ilustrační obrázek

Buchty jsou součástí našich kuchyní dnes a denně. S kamarádkami si vyměňujeme recepty nebo je přebíráme rovnou od babiček a maminek. Na tuhle buchtu jste ale možná ještě nenarazili, její vzor totiž vypadá jako jablečno-tvarohová šachovnice.

Na buchtu můžete jako bonus připravit drobenku, ale potom už tolik nevynikne vámi naaranžovaný vzor.

TIP: Pokud nebudete mít času nazbyt, stačí jablka jenom rovnoměrně navrstvit na tvaroh a estetickou stránku moučníku ponechat stranou – buchta bude chutnat pořád stejně dobře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pečená buchta s Čoko piškoty, mandarinkami a tvarohem

Bezlepková buchta z tvarohu, hrající třemi barvami

Šachovnicová buchta

porce
g / porce
Ingredience na těsto:
  • 2
    2
    hrnky
    polohrubé mouky
  • 1
    1
    hrnek
    cukru krystal
  • 1
    1
    sáček
    kypřicího prášku do pečiva
  • 3
    3
    ks
    vajec M
  • 1
    1
    kostka
    másla
Ingredience na náplně:
  • 1
    1
    vanička
    polotučného tvarohu
  • 1
    1
    ks
    vejce M
  • 1
    1
    kelímek
    zakysané smetany
  • 3
    3
    sáčky
    vanilkového cukru
  • 5
    5
    ks
    větších jablek
  • 50
    50
    g
    rozinek
  • 1
    1
    lžička
    skořice
  • trochu rumu

Postup:

  1. Ve větší misce si smícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a cukrem. Máslo si nakrájíme na několik menších kousků a dáme ho do mikrovlnné trouby trochu povolit. Poté ho přidáme k suchým surovinám v misce a prošleháme. Za stálého šlehání přidáváme jedno po druhém celá vejce. Až nám nepůjde šlehat, zpracujeme těsto ručně. Výsledkem by mělo být pružné těsto na rozválení.

  2. Těsto si rozválíme a přendáme na moukou vysypaný plech. Mělo by nám tvořit trochu hranu, aby udrželo náplň z jablek a tvarohu.

  3. Rozinky naložíme do rumu a odložíme stranou. Tvaroh si v misce vyšleháme se žloutkem, dvěma balíčky vanilkového cukru a zakysanou smetanou do hladkého krému.

  4. Oloupaná jablka si nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich přebytečnou šťávu. Nemusíme se bát je víc zmáčknout, v troubě ještě nějakou šťávu pustí. Z posledního sáčku vanilkového cukru a skořice smícháním vytvoříme skořicový cukr, který přisypeme k jablkům. Rozinky vyndáme z rumu a přidáme je k jablkové nádivce.

  5. Na těsto vrstvíme střídavě tvarohovou a jablečnou směs a vytvoříme pomyslnou šachovnici. Troubu si předehřejeme cca na 160 °C. Buchtu pečeme asi 40 minut, průběžně ji kontrolujeme.

  6. Buchta už bude skvělá sama o sobě, ale můžete ji ještě posypat moučkovým cukrem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
jednoduché recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek