Rychlá a chutná večeře? Tady je!
Ingredience na zapečené brambory
Rychlá večeře pro 4 osoby si žádá:
- 1 kg přílohových brambor
- 600 g mletého hovězího nebo vepřového, případně směs obou
- 300 g strouhaného sýra (čedar, eidam, gouda nebo podobný typ)
- 20 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 cibuli
- Čerstvou bazalku
- Sladkou nebo pálivou papriku
- Mletý pepř
- Mletý kmín
- Sůl
- Sádlo nebo olej na vymazání plechu na pečení a na orestování masa.
Příprava
Brambory si očistěte, oškrábejte a nakrájejte je na asi půl centimetru silné plátky. Plech na pečení si vymažte sádlem nebo olejem a vyskládejte na něj brambory. V misce si v olivovém oleji rozmíchejte koření s trochou soli a mašlovačkou potřete brambory v pekáči. Pak brambory obraťte a potřete je i z druhé strany. Potřené brambory dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotové budou asi za dvacet minut.
Zatímco se vám brambory pečou, nakrájejte si cibuli na kostičky. Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo a dejte do něj na středním plameni restovat cibuli. Po dvou nebo třech minutách přidejte mleté maso, sůl a pepř. Maso by se mělo restovat asi deset minut. Přibližně v polovině této doby přidejte utřený česnek.
Brambory vyjměte z trouby, prohrabte je obracečkou a navrstvěte na ně mleté maso s cibulkou a česnekem. Na maso přijde vrstva strouhaného sýru, kterou dozdobte na kolečka nakrájenými rajčaty. Celé jídlo vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut při teplotě 180 °C. Podávejte se zeleninovou oblohou a kečupem nebo hořčicí a rychlá večeře je na stole!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Poctivé zapečené brambory s mletým masem a čedarem
Šťavnaté zapečené brambory s mletým masem jako ideální večeře či oběd