Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Nejoblíbenější recepty z květáku. Který je váš top?

Květák je skvělá zelenina, vhodná k jídlu jak v létě, tak i v zimě. Květák prostě nikdy neomrzí. Jistě ho znáte smažený i vařený. Pokud ale nevíte, co z něj ještě uvařit, pojďte se inspirovat našimi skvělými recepty, ve kterých květák představujeme v nejrůznější podobě, ať už je to polévka, krém nebo pečený v troubě!
recepty z květáku
Květák je skvělou ingrediencí do mnoha receptů. (foto: 123RF)

Způsob přípravy № 1: Polévka

Už jste ochutnali polévku z květáku? Patří mezi nejoblíbenější recepty z květáku vůbec! Nejspíš vám ji vařily vaše maminky, nebo jste se s ní poprvé setkaly při vaření příkrmů pro vaše ratolesti. Květák v polévce je naprostý hit! Pokud chcete něco zdravého a chcete se vyhnout smažení, často vás napadne využít květák právě v polévce, kde se zachovají všechny jeho živiny. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!

Pro přípravu budete potřebovat:

  • kousek másla,
  • 1 cibuli,
  • 2–3- brambory,
  • větší květák,
  • bobkový list,
  • muškátový oříšek,
  • 1 kostku zeleninového bujónu,
  • 250 ml smetany na vaření.

V hrnci na másle osmažte cibuli a následně zalijte vývarem. Přihoďte květák nalámaný na drobné růžičky a nakrájené brambory.  Polévku dobře okořeňte, přiklopte pokličkou a vařte do změknutí zeleniny. Pokud bude třeba přilijte trochu kohoutkové vody. Nakonec vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte. V závěru přilijte smetanu a vše dobře prohřejte.

květák krém
Nebo se zahřejete květákovou polévkou? (foto: 123RF)

Způsob přípravy № 2: Krém

Tento krém je směsicí květáku a cukety – dvou plodin, které v létě kombinujeme nejraději. V létě je fajn dopřát si krém vychlazený, zatímco v zimě vás horký příjemně zahřeje! Chutnat vám bude určitě jako předvoj hlavního chodu. Krém můžete totiž podávat namísto polévky, jelikož jeho funkce je stejná – zahřát a nasytit hladové bříško.

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 1 květák,
  • 1 cuketu,
  • lžíci olivového oleje,
  • sůl,
  • mletý pepř,
  • hladkolistou petržel.

Na krutonky potom celozrnné pečivo, 2 stroužky česneku, olivový olej.

V hrnci na olivovém oleji zeleninu zlehka osmahnete a přilijete litr vody. Osolíte, opepříte a vaříte do změknutí. Poté ponorným mixerem rozmixujete zeleninu na hladký krém. Nakonec nasekáte nadrobno petržel a vhodíte do krému už na talíři. Přisypte ještě krutonky a máte hotovo!

recepty z květáku krém
Krém je skvělý, vyzkoušíte? (Foto: 123RF)

Způsob přípravy № 2: Zapečený květák

Květák je naprosto skvělý v kombinaci s cizrnou. Oba jsou zdrojem potřebného železa, které vám dodá energii na celý den. Vegetariáni tak tuto kombinaci volí namísto masa, jelikož s jedná o vhodnou alternativu. Pokud jste zastánci bezobalového nakupování, můžete cizrnu koupit v suché podobě a poté ji nechat přes noc namáčet a před samotným vařením ještě povařit asi 2 hodiny do změknutí. V opačném případě ji můžete zakoupit v konzervované podobě.

K TÉMATU  Zdravé snídaně pro návrat do školy. Nápady na snadné recepty pro ranní občerstvení

Pro přípravu budete potřebovat:

  • stroužek česneku,
  • 400 g cizrny,
  • sůl,
  • pepř,
  • kari koření,
  • šťávu z jednoho citrónu,
  • 1 květák,
  • 8 brambor,
  • lžíci olivového oleje,
  • 250 g čerstvého špenátu,
  • 80 g balkánského sýru.

Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte prolisovaný česnek, cizrnu, pepř, sůl, citronovou šťávu a kari v míse. Do směsi přidejte růžičky květáku, nakrájené a lehce předvařené brambory, olivový olej. Obsah mísy vysypte na plech vystlaný pečícím papírem nebo pečlivě vymazaný máslem, aby se zeleniny nepřipekla. Pečte 10 minut a během pečení kontrolujte, zda květák příliš nehnědne.

Zvlášť v míse si připravte omyté listy špenátu (nahradit jej můžete třeba rukolou nebo polníčkem) a smíchejte je s nakrájeným na kostičky balkánským sýrem. Tento špenát se sýrem pak přidejte k upečené zelenině přímo na talíř a můžete podávat!

Tip: pokud máte rádi sezónní mini rajčátka, můžete je nadrobno pokrájet a celý pokrm jimi posypat. Rovněž je tento pokrm výtečný v doplnění o dip ze zakysané smetany.

Snad jsme vás těmito recepty inspirovali k lahodným letním receptům z květáku. Pokud totiž hledáte změnu a grilované maso vás už trošku nudí, zeleninové recepty jsou skvělou alternativou, která tělu dodá potřebné živiny.

zapečený květák
Připravte si vynikající zapečený květák. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky

Důvody, proč byste měli jíst více bílých potravin. Jakou moc má květák, tofu nebo česnek?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek