Krémová bramborová polévka s pórkem a krutony
Když se řekne „bramborová polévka“, většina lidí si představí mastnou a na trávení těžkou polévku, kterou dělávala stará babička z uleželých brambor. Nenechte se ale zmást, dnešní recept vám ukáže i jinou stránku této polévky, která umí být jemná, krémová a hřejivá. Naplňte si žaludek teplou bramborovou polévkou s pórkem a křupavými krutony, která vás doslova pohladí po duši.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Recepty z hub: Připravte si tyto lesní dary na několik způsobů
Bramborová polévka
- 11středně velký pórek
- 11kgbrambor
- 22lžícemásla
- 11mrkev
- 100100gceleru
- 11lzeleninového vývaru
- 11lžícedrceného kmínu
- 11kelímeksmetany na vaření
- 11lžíceolivového oleje
- 22plátkystaršího chleba
Postup:
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Mrkev a celer si oškrábeme a nahrubo nastrouháme.
Do většího hrnce si dáme dvě polévkové lžíce másla a přidáme brambory, pórek, mrkev a celer. Společně promícháme, aby se suroviny prohřály a obalily se pěkně tukem. Následně zasypeme kmínem a zalijeme zeleninovým vývarem. Společně vaříme asi 20 až 30 minut, dokud brambory nezměknou.
Uvařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladkým krém. Následně vmícháme smetanu na vaření, a ještě chvíli zahříváme.
Na polévkové lžíci olivového oleje osmahneme na kostky pokrájený starší chléb. Kostky musí být opečené ze všech stran. Jakmile jsou hotové, nasypeme je do misky vyložené papírovou utěrkou, aby se do ní mohla vsáknout přebytečná mastnota.
Polévku rozdělíme na talíře a dozdobíme krutony, případně trochou pokrájeného pórku.