Léty prověřený recept na původní pařížský salát. Na kupovaný zapomeňte
Na přípravu chlebíčků a jednohubek se totiž hodí mnohem více než salát bramborový. Proto pro vás máme léty prověřený recept na pařížský salát tak, jak ho dělávaly naše babičky. Vyzkoušejte ho třeba rovnou o víkendu!
Ingredience na pařížský salát (500g)
- 200 g poctivého pařížského salámu (pozor na různé náhražky, pařížský salám musí mít alespoň 73 % masa)
- 150 ml majonézy, nejlépe domácí ze žloutků a oleje
- 100 g kyselých nakládaných okurek
- 30 g sterilizovaného hrášku
- 15 g cibule
- 10 g plnotučné hořčice
- 5 g krupicového cukru
- 5 ml worcesterské omáčky
- 3 ml octa
- Sůl a pepř
Příprava
Salám a okurky si nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli nakrájejte najemno a na pár okamžiků ji v cedníku spařte horkou vodou z rychlovarné konvice. Díky tomu změkne a při smíchání s dalšími ingrediencemi vám nezhořkne. Všechny nakrájené suroviny si dejte spolu s hráškem do větší misky, osolte je, opepřete, přidejte cukr a dobře je smíchejte.
Pak do směsi postupně zapracujte worcesterskou omáčku, ocet, hořčici a nakonec i majonézu. Ta by měla být pokud možno domácí, v kupovaných je spousta zbytečných náhražek a další chemie. Salát znovu dobře promíchejte, mísu s ním překryjte potravinářskou fólií a dejte ji alespoň na čtyři hodiny do lednice.
Po čtyřech hodinách salát vyndejte a znovu dobře promíchejte. Pak jej můžete servírovat. Dříve se jedl i jako příloha k hlavním jídlům, nejlépe se ale hodí na různé chlebíčky a jednohubky. Pařížský salát by se měl samozřejmě servírovat s bílou francouzskou bagetou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bramborový salát bez výčitek. Přinášíme zdravou alternativu
Těstovinový salát se zakysanou smetanou jako rychlý a zdravý oběd