Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Léty prověřený recept na původní pařížský salát. Na kupovaný zapomeňte

Kdysi dávno se v Československu jedl pařížský salát na tuny. Ale od té doby už uplynulo hodně vody, a pokud ve svém okolí nemáte poctivého lahůdkáře, možná jste opravdový pařížský salát ani nikdy neokusili. A to je rozhodně škoda.
salát
Na kupovaný už si ani nevzpomenete. (foto: womz.de)

Na přípravu chlebíčků a jednohubek se totiž hodí mnohem více než salát bramborový. Proto pro vás máme léty prověřený recept na pařížský salát tak, jak ho dělávaly naše babičky. Vyzkoušejte ho třeba rovnou o víkendu!

Ingredience na pařížský salát (500g)

  • 200 g poctivého pařížského salámu (pozor na různé náhražky, pařížský salám musí mít alespoň 73 % masa)
  • 150 ml majonézy, nejlépe domácí ze žloutků a oleje
  • 100 g kyselých nakládaných okurek
  • 30 g sterilizovaného hrášku
  • 15 g cibule
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 5 g krupicového cukru
  • 5 ml worcesterské omáčky
  • 3 ml octa
  • Sůl a pepř

Příprava

Salám a okurky si nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli nakrájejte najemno a na pár okamžiků ji v cedníku spařte horkou vodou z rychlovarné konvice. Díky tomu změkne a při smíchání s dalšími ingrediencemi vám nezhořkne. Všechny nakrájené suroviny si dejte spolu s hráškem do větší misky, osolte je, opepřete, přidejte cukr a dobře je smíchejte.

Pak do směsi postupně zapracujte worcesterskou omáčku, ocet, hořčici a nakonec i majonézu. Ta by měla být pokud možno domácí, v kupovaných je spousta zbytečných náhražek a další chemie. Salát znovu dobře promíchejte, mísu s ním překryjte potravinářskou fólií a dejte ji alespoň na čtyři hodiny do lednice.

Po čtyřech hodinách salát vyndejte a znovu dobře promíchejte. Pak jej můžete servírovat. Dříve se jedl i jako příloha k hlavním jídlům, nejlépe se ale hodí na různé chlebíčky a jednohubky. Pařížský salát by se měl samozřejmě servírovat s bílou francouzskou bagetou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bramborový salát bez výčitek. Přinášíme zdravou alternativu

Těstovinový salát se zakysanou smetanou jako rychlý a zdravý oběd

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek