Poctivá polévka s masovými koulemi, co vydá za hlavní chod
Příprava není příliš pracná, ale je dobré mít na paměti, že poctivá polévka se většinou vaří dlouho. Na druhou stranu se jí většinu času nemusíte věnovat a není třeba ji ani míchat. Tedy pokud se držíte našeho receptu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Poctivá polévka s masovými koulemi
- 300300gmletého vepřového
- 250250guzeného nebo šunky
- 250250gmražené nebo čerstvé polévkové zeleniny
- 200200gbrambor
- 5050mlmléka
- 22ksvejce
- 22kstvrdé rohlíky
- 22kscibule
- 11kostkabujónu
- rostlinný olej nebo kousek sádla
- mletý pepř a sůl
- zakysaná smetana
- čerstvé bylinky
Postup:
Rohlíky si nakrájejte na kostičky a polijte mlékem. Nechte je pár minut, aby se mléko vsáklo, a pak je vmíchejte do mletého masa.
V mezičase si rozklepněte vejce, zlehka je prosolte a vidličkou našlehejte. Do vajec vmíchejte také pepř a pak je zapracujte do mletého masa. Z masové směsi vytvarujte kuličky o velikosti pingpongových míčků.
Masové kuličky dejte na chvíli stranou a připravte si základ polévky. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku a přidejte k ní na kostičky nakrájené uzené. Postupně přidejte polévkovou zeleninu a další koření. Po několika minutách základ polévky zalijte vodou s rozpuštěným bujónem. Ten může být zeleninový nebo masový, dle chuti.
Zeleninu vařte dokud nezačne měknout, pak do polévky přidejte masové kuličky a na kostičky nakrájené brambory. Vařte ještě asi 20-30 minut, dokud nebudou brambory i maso uvařené.
Naše poctivá polévka vydá s čerstvým chlebem za opravdu vydatné jídlo. Pokud si tedy chcete dopřát, podávejte ji s pečivem. Na závěr ji posypejte čerstvými bylinkami a přidejte lžíci zakysané smetany.