Placky připravené ze zbylých uvařených brambor
Pokud vám žádné brambory od jídla nezbyly, můžete si samozřejmě na tyto placky připravit speciální várku. V takovém případě ale s přípravou placek počkejte, až budou brambory alespoň trochu zchladlé. Těsto pak bude držet lépe pohromadě a vám se tak bude lépe pracovat.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Zahoďte předsudky a zkuste to: Proč byste měli pít šťávu z brambor?
Placky ze zbylých brambor
- 66ksstředně velkých uvařených brambor
- 44lžícešpaldové jemně mleté mouky
- 11ksvejce
- strouhanka
- 150150gmozzarelly (případně eidamu)
- 150150gkuřecí šunky
- 22lžícekukuřice
- sůl a pepř dle chuti
- 55lžicslunečnicového oleje
Postup:
Uvařené brambory dochutíme solí a pepřem. Mačkadlem na brambory je rozdrtíme na hrubou kaši. Přendáme do větší misky.
K rozmačkaným bramborám přidáme mouku a vejce a rukou vypracujeme tvárnou směs. Z té vždy odebíráme přibližně hrst, ze které vytvarujeme placku.
Mozzarellu si nahrubo nastrouháme. Kuřecí šunku si nakrájíme nadrobno, případně ji stejně jako mozzarellu nahrubo nastrouháme. Smícháme dohromady a přidáme kukuřici.
Na jednu placku dáme doprostřed asi polévkovou lžíci směsi mozzarelly, šunky a kukuřice a poté ji překryjeme druhou plackou. Pomačkáme okraje, aby placky držely u sebe.
Plněnou placku obalujeme ve strouhance a poté smažíme na slunečnicovém oleji dozlatova. Hotové placky odkládáme na papírovou utěrku, aby se odsála přebytečná mastnota. Placky lze případně připravovat i v troubě vyhřáté na 180 °C.