Bleskově rychlé piškotové tiramisu s vanilkovým pudinkem
Jistě nám dáte za pravdu, že piškotové tiramisu umí rozjasnit den. I když díky svému složení platí za jeden z nejtučnějších dezertů, tuto svou drobnou vadu na kráse vám vynahradí delikátní chutí. Aneb jak říká Oslík ze Shreka: „Není přece nikdo, kdo by neměl rád tiramisu.”
TIP: Na přípravu tradičního italského tiramisu se používají speciální piškoty, my si ale v tomto receptu ukážeme, že je lze vcelku dobře nahradit i těmi klasickými dětskými, aniž by dezert ztratil něco na své chuti.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
I tiramisu může být ještě lepší. Vyzkoušejte náš tiramisu dort
Piškotové tiramisu
- 11sáčekdětských piškotů
- 11šáleksilného espressa
- 22lžícemandlového likéru Amaretto
- 250250gmascarpone
- 22lžícekvalitního bílého jogurtu
- 22sáčkyvanilkového cukru
- 22lžícemoučkového cukru
- 11sáčekvanilkového pudinku
- 500500mlplnotučného mléka
- holandské kakao
Postup:
Dětské piškoty si nalámeme na poloviny. Espresso smícháme s mandlovým likérem a směs nalijeme na piškoty. Dáme stranou, aby se piškoty mohly pořádně nasáknout.
Z vanilkového pudinku, plnotučného mléka a jednoho sáčku vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Necháme ho vychladnout.
Ve větší misce si smícháme mascarpone se dvěma lžícemi bílého jogurtu, druhým sáčkem vanilkového cukru a moučkovým cukrem. Pro lepší promísení ingrediencí použijeme mixér. Následně do směsi zašleháme zchladlý vanilkový pudink.
Do mističek nebo skleniček dáme na dno nasáklé piškoty a zakryjeme je vrstvou krému. Následují opět piškoty a na ně krém. Takto pokračujeme, dokud není miska plná. Končíme vrstvou krému. Do jemného sítka si nasypeme trochu holandského kakaa, které prosejeme navrch. Aby dezert působil estetičtěji můžeme si s kakaem vyhrát a vytvořit na povrchu tiramisu vzor podle vlastní fantazie.
Piškotové tiramisu odložíme alespoň na 20 minut do lednice – poté podáváme.