Báječný pěnový dezert, který prostě musíte ochutnat!
Jako každá kuchyně, i ta maďarská se však pyšní také recepty na různé skvělé moučníky. Jedním z nich je i pěnový dezert, který zkrátka musíte ochutnat.
Dnes s námi můžete jeden vyzkoušet. V originále se tento zákusek nazývá „tündér süti“, má netradiční pěnovou konzistenci a atraktivní vzhled a určitě vám zachutná.
Suroviny na těsto na pěnový dezert
Pro přípravu těsta budete potřebovat:
- 510 g výběrové hladké mouky
- 260 g másla (v případě potřeby můžete použít i margarín, ale máslo je lepší)
- 220 g moučkového cukru
- 5 žloutků
- špetku soli, a
- 6 g prášku do pečiva.
Suroviny na krém
Pro přípravu krému budete potřebovat:
- 5,5 dl mléka (nejlépe plnotučného)
- 2 balíčky pudinku s jahodovou příchutí
- 1 balíček vanilinového cukru
- 9 polévkových lžic moučkového cukru
- 440 ml vysokoprocentní zakysané smetany
- 5 bílků
- strouhanou citronovou kůru (podle chuti), a
- rum nebo rumovou tresť (podle chuti)
Postup pro přípravu těsta
Nejprve je potřeba si připravit ze změklého másla a moučkového cukru pěnu, do které postupně přidávejte žloutky. Nakonec vmíchejte také prášek do pečiva. Výsledné těsto by mělo být měkké. Jakmile je hotové, nechejte ho odpočinout.
Postup pro přípravu krému
Oba balíčky pudinkového prášku uvařte spolu s cukrem v mléce a nechte vychladnout. Do takto připraveného pudinku přilijte po jeho vychladnutí zakysanou smetanu a vyšlehejte. Podle chuti přidejte trochu rumu a citronové kůry. Posledním krokem je jemné vmíchání sněhu z bílků.
Postup pro pečení
Pečicí plech, ideálně o rozměrech 20 na 30 cm, vyložte pečicím papírem a dejte na něj necelé dvě třetiny těsta. Těsto poté potřete připraveným krémem. Ze zbylého těsta vyválejte tenké válečky, které křížem naskládejte přes krém tak, aby vytvořily mřížku.
Plech vložte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 190 °C po dobu 40 minut. Hotový dezert můžete po vychladnutí posypat prosátým moučkovým cukrem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Milujete Nutellu? Pak vyzkoušejte tyto rychlé a skvělé muffiny!