Rychlý ovocný dort: to pravé letní mlsání
Náš ovocný dort je nejlepší s jahodami, protože jsou samy o sobě hodně sladké, ale využít můžete prakticky jakékoli letní ovoce.
Ingredience na ovocný dort
Na korpus budete potřebovat:
- 30-40 dlouhých sladkých piškotů
- 350 ml plnotučného mléka
Na krém si připravte:
- 500 g mascarpone
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 400 ml smetany ke šlehání
- 150 g moučkového cukru
- 4 pytlíčky ztužovače do šlehačky (nebo 1 balení želatinového ztužovače)
- 1 pytlíčky vanilkového cukru
- 1 menší citron o velikosti limetky
Ovocnou vrstvu připravíte z:
- 800 g jahod, malin, ostružin, borůvek nebo jiného letního ovoce
- 50-250 g moučkového cukru (podle toho, jak sladké ovoce použijete)
- 100 ml plnotučného mléka
- 75 g kukuřičného škrobu
- 1 balení bílé čokoládové polevy nebo 1 tabulka bílé čokolády
Příprava
Začněte s krémem, protože na korpus použijete piškoty. Nejprve vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a za stálého šlehání přidávejte ztužovač. Ve druhé misce vyšlehejte mascarpone s tvarohem a cukrem. Nakonec přidejte vymačkanou citronovou šťávu a znovu lehce vyšlehejte. Obě hmoty nechte pár minut odpočinout a pak je smíchejte tak, aby vznikla jednotná hmota o konzistenci jemného pudinku.
Zatímco oba základy krému odpočívají, máte čas připravit si korpus. Nízký plech na pečení si vyložte pečicím papírem. Dort se sice nepeče, ale díky pečicímu papíru bude snazší ho z plechu vyjmout. Piškoty si na chvilku namočte do mléka a vyskládejte je v souvislé vrstvě na plech.
Piškoty nesmí být v mléce dlouho, jinak se vám rozmočí a nebudou držet pohromadě. Piškoty potřete stejnoměrnou vrstvou krému a plech dejte do ledničky.
Ovoce pečlivě omyjte a zbavte ho všech lístečků a větviček. Očištěné ovoce rozmixujte na jemnou kaši, nejlépe rovnou v hrnci. Rozmixované ovoce postavte na plotnu na mírný plamen. Za stálého míchání přisypávejte cukr. U jahod stačí trochu, u borůvek klidně čtvrt kila, u ostatního ovoce podle chuti.
Když se ovocná kaše začne vařit, přidejte škrob a mléko – můžete použít i to, ve kterém jste namáčela piškoty.
Během chvilky by směs měla začít houstnout. Až se tak stane, sundejte hrnec z plamene a ještě několik minut míchejte, než kaše vystydne a začne tuhnout. Ještě než ztuhne úplně, udělejte z ní třetí vrstvu vašeho dortu. Dort znovu uložte do ledničky. Chcete-li, aby byl opravdu speciální, můžete ho přizdobit bílou polevou nebo nastrouhanou bílou čokoládou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT