Nechcete přibrat? Triky na vánoční pečení, které vám nedovolí ztloustnout, a zároveň vám bude i chutnat!
Zkuste to trochu jinak
Jsou dvě cesty, jak vánoční hodování, a hlavně setkávání s přáteli a rodinou zvládnout. Buď si dopřejete všechno, co máte rády, ale celý leden pak strávíte poctivým cvičením a odlehčenou stravou. Anebo budete lehce a zdravě jíst i během prosince a v receptech na cukroví zkrátka uberete všechno, co jde, aby to zároveň bylo i dobré. Co třeba?
Snižujte, klidně i napůl
Recepty na klasické cukroví zhruba o třetinu snižujte v počtu cukru i tuku. Stejně ho během přípravy ochutnáváte, tak zkuste, co už je moc a co stačí, aby to nebylo extra zdravé (a nedalo se jíst), ale ani příliš sladké a tučné. Někdy je to skutečně zbytečné.
Ochutnejte i jiné varianty
Změnit můžete i mouku, nebo alespoň poměr. Hladkou nahraďte celozrnnou špaldovou jemně mletou. Má mnohem vyšší podíl vlákniny, proto vás zasytí a nesníte toho pak ve výsledku tolik. Navíc má jemně oříškovou chuť a ta je skvělá! Buďte originální, cukroví z ní totiž nemá každý.
Místo cukru ovoce nebo sirupy
Možná vás to překvapí, jak jinou chuť dokáže mít slazení jinou variantou než je klasický cukr. Nahraďte ho datlovým sirupem, kokosovým cukrem, strouhaným ovocem, čekankovým sirupem nebo medem. Všechny tyhle možnosti jsou nejen mnohem zdravější, ale spotřebujete jich i mnohem méně, přitom chuť sladkého bude zachována.
Místo másla olej
To, že je někdy lepší místo másla zkusit rostlinný olej, asi víte. Ale věděly jste, že i klasické máslo lze vyměnit za zdravá ořechová másla? Zakoupíte ve speciálních prodejnách zdravé výživy nebo na e-shopech. Mají různé příchutě, od čokoládových, přes kokosová až po ořechová, lísková nebo mandlová.
Pár rad pro vás
- Vyberte si recepty, které jsou samy o sobě méně kalorické, nepříliš tučné.
- Upečte jen malé množství, prostě jen na svátky. Ať ho nejíte celých 14 dní, třeba.
- Před ochutnáváním se nejdřív napijte (hlad je přece převlečená žízeň).
- Jezte pomalu, víc vnímejte chuť, snažte se vychutnat si dobroty všemi smysly – nesníte toho pak tolik.
Recept pro vás
Fazolové brownie
Co potřebujete:
- 20 g ovesných vloček
- 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
- 30 g proteinového prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 40 g kakaa
- 3 vejce
- 60 g jablečného pyré
- 60 g medu/kokosového cukru
- 20 g brusinek
- 3 lžíce kokosového/extra virgin olivového oleje nebo chia oleje
- 425 g černých fazolí z plechovky
Postup:
Vše dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pak nalijte na plech na pečicí papír a pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 25 – 30 minut. A máte hotovo!