Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Nechcete přibrat? Triky na vánoční pečení, které vám nedovolí ztloustnout, a zároveň vám bude i chutnat!

Tohle řeší snad každá z nás: jak si užít dobroty, ale v lednu se vejít do sukně? Jak na vánoční pečení cukroví, abyste po něm nepřibraly? Jde to! Vyzkoušejte následující rady.
Jak nepřibrat po vánočním pečení?
zdroj: 123RF.com

Zkuste to trochu jinak

Jsou dvě cesty, jak vánoční hodování, a hlavně setkávání s přáteli a rodinou zvládnout. Buď si dopřejete všechno, co máte rády, ale celý leden pak strávíte poctivým cvičením a odlehčenou stravou. Anebo budete lehce a zdravě jíst i během prosince a v receptech na cukroví zkrátka uberete všechno, co jde, aby to zároveň bylo i dobré. Co třeba?

Snižujte, klidně i napůl

Recepty na klasické cukroví zhruba o třetinu snižujte v počtu cukru i tuku. Stejně ho během přípravy ochutnáváte, tak zkuste, co už je moc a co stačí, aby to nebylo extra zdravé (a nedalo se jíst), ale ani příliš sladké a tučné. Někdy je to skutečně zbytečné.

Ochutnejte i jiné varianty

Změnit můžete i mouku, nebo alespoň poměr. Hladkou nahraďte celozrnnou špaldovou jemně mletou. Má mnohem vyšší podíl vlákniny, proto vás zasytí a nesníte toho pak ve výsledku tolik. Navíc má jemně oříškovou chuť a ta je skvělá! Buďte originální, cukroví z ní totiž nemá každý.

Místo cukru ovoce nebo sirupy

Možná vás to překvapí, jak jinou chuť dokáže mít slazení jinou variantou než je klasický cukr. Nahraďte ho datlovým sirupem, kokosovým cukrem, strouhaným ovocem, čekankovým sirupem nebo medem. Všechny tyhle možnosti jsou nejen mnohem zdravější, ale spotřebujete jich i mnohem méně, přitom chuť sladkého bude zachována.

Místo másla olej

To, že je někdy lepší místo másla zkusit rostlinný olej,  asi víte. Ale věděly jste, že i klasické máslo lze vyměnit za zdravá ořechová másla? Zakoupíte ve speciálních prodejnách zdravé výživy nebo na e-shopech. Mají různé příchutě, od čokoládových, přes kokosová až po ořechová, lísková nebo mandlová.

Pár rad pro vás

  • Vyberte si recepty, které jsou samy o sobě méně kalorické, nepříliš tučné.
  • Upečte jen malé množství, prostě jen na svátky. Ať ho nejíte celých 14 dní, třeba.
  • Před ochutnáváním se nejdřív napijte (hlad je přece převlečená žízeň).
  • Jezte pomalu, víc vnímejte chuť, snažte se vychutnat si dobroty všemi smysly – nesníte toho pak tolik.
K TÉMATU  Fenomén bílkoviny: Proč po nich není hlad a pomáhají zhubnout víc než cokoli? Jako bonus dva recepty pro vás!

Recept pro vás

Fazolové brownie

Co potřebujete:

  • 20 g ovesných vloček
  • 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
  • 30 g proteinového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 40 g kakaa
  • 3 vejce
  • 60 g jablečného pyré
  • 60 g medu/kokosového cukru
  • 20 g brusinek
  • 3 lžíce kokosového/extra virgin olivového oleje nebo chia oleje
  • 425 g černých fazolí z plechovky

Postup:

Vše dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pak nalijte na plech na pečicí papír a pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 25 – 30 minut. A máte hotovo!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek