Masarykovo cukroví, tradice na váš stůl
Vyzkoušejte cukroví, na kterém si tradičně pochutnávala rodina bývalého československého prezidenta Tomáše Garyka Masaryka. Vystačíte si jen s trochou ingrediencí a o trochu větší časovou dotací.
Obyčejně Masarykovo cukroví obsahuje lískové oříšky, ale můžete je případně nahradit vlašskými. I ty je potřeba nechat odstát ve studené vodě, aby se s nimi dobře pracovalo. Cukroví si také můžete „přiostřit“ dvěma až třemi polévkovými lžícemi rumu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bulharské ořechovky, rychlá a bezlepková dobrota
Vánoční šuhajdy s ořechy a rumem. Znáte toto tradiční cukroví?
Masarykovo cukroví
- 22velké hrstilískových ořechů
- 200200ghladké mouky
- 9090gmoučkového cukru
- 130130gmásla
- 11žloutek
- 11sáčekvanilkového cukru
- 22lžícetřtinového cukru
Postup:
Lískové oříšky nasypte do misky a zalijte je studenou vodou. Nechte je odstát asi 2 hodiny, namočené se poté budou snadněji krájet.
Máslo pokojové teploty prošlehejte se žloutkem a vanilkovým cukrem. Z moučkového cukru si odsypte asi dvě polévkové lžíce stranou na následné obalení a zbytek přisypte k máslu. Šleháním vytvořte hladký krém.
Přidejte prosátou mouku a ručně vypracujte vláčné těsto. Lískové ořechy přeceďte a dobře osušte. Následně je nasekané zapracujte do těsta.
Z těsta vytvořte dva až tři válečky a ty každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Uložte je na noc do lednice. Druhý den si rozehřejte troubu na 170 °C. Válečky nakrájejte na kolečka a ta obalte ve třtinovém cukru. Skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte dorůžova, trvá to přibližně 15 minut.
Ještě teplé Masarykovo cukroví obalujte ve zbývajícím moučkovém cukru. Před podáváním nechte zcela vychladnout.