Víte, jak můžete v kuchyni využít mango?
Exotické ovoce má celou řadu podob
Když se řekne mango, jen málokoho zřejmě napadne, že toto ovoce má celou řadu odrůd. Ty se mohou lišit tvarem, velikostí, barvou, ale i chutí. Mango prostě není jen to jedno jediné. Může mít zelenou, žlutou až červenou barvu. Před samotnou konzumací je třeba ho oloupat a vyndat z jeho středu pecku. Zralé mango by mělo být trochu měkké na omak, obsažená dužina bývá velmi voňavá a šťavnatá.
Nejvíc se pěstuje v oblasti jižní a jihovýchodní Asie a je nedílnou součástí zdejších jídel. Dává se do salátů, ale i různých vařených a smažených jídel. Hodí se do koktejlů, dezertů nebo k přípravě zmrzliny.
Ovoce zásobí naše tělo celou řadou vitamínů a dalších užitečných látek. Má v sobě vitamíny D, K, A, B, C a E. Je prospěšné pro dobré fungování našeho trávení, podpoří zdraví vlasů i nehtů, zajistí psychickou pohodu.
Kuřecí kari s mangem
Budete potřebovat:
- 600 g kuřecích prsou
- 160 ml kokosového mléka
- 1 mango
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 limetku
- čerstvý zázvor
- kari koření
- koriandr
- sůl
- olej
Tak tahle mangová klasika se už pomalu probojovává i do českých kuchyní. Nechejte na pánvi rozpálit olej, nasypte nasekanou cibulku, zázvor a česnek. Okořeňte kari kořením a nechte cibulku zesklovatět. Vše pak zalijte kokosovým mlékem a přidejte 400 ml vody. Osolte a nechte několik minut vařit.
Kuřecí maso pak nakrájejte a vložte do omáčky, nechte ho změknout. Na závěr přidejte na kousky pokrájené mango a chvilku povařte. Vše dochuťte limetkovou šťávou a koriandrem. Ideální je podávat s rýží.
Grilované mango
Budete potřebovat:
- 3 manga
- 1 limetku
- 80 ml zakysané smetany
- 1 chilli papričku
- koriandr
- sůl
- pepř
- olivový olej
Ano, mango je vhodné i ke grilování. Mango oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty pak potřete troškou oleje, ochuťte solí a pepřem. Grilujte z obou stran. Před podáváním je pak postříkněte šťávou z limetky a pokapejte zakysanou smetanou. Dle chuti je můžete posypat chilli papričkou a koriandrem.
Mango lassi
Budete potřebovat:
- 200 g manga
- 250 ml bílého jogurtu
- 130 ml mléka
- 4 lžíce cukru
Tady jen stěží říct, jestli vám vznikne nápoj nebo jídlo. Prostě vyzkoušejte a uvidíte – spíš ochutnáte. Postup je jednoduchý. Mango rozmixujte a přidejte k němu další suroviny. Vše důkladně promíchejte a nechte v lednici vychladnout.
Domácí mangová zmrzlina
Budete potřebovat:
- 3 manga
- 2 banány
- 200 ml bílého jogurtu
Nakrájejte na kostičky banán i mango a dejte na několik hodin do mrazáku. Pak vše důkladně rozmixujte a přidejte jogurt. Nechte ještě důkladně vychladit v mrazáku. Podávat pak můžete do kornoutků nebo do misek a dle chuti ozdobte.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
S mangem v kuchyni, aneb dva recepty na skvělé dezerty
Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje