Makový dezert plný třešní a ořechů. Vyzkoušejte královskou dobrotu!
Jaké ingredience potřebujete na kakaový korpus a jednotlivé vrstvy?
Před zahájením pečení si připravte tyto suroviny na makový dezert:
Na základní korpus
- 6 vaječných žloutků
- 210 gramů krystalového cukru
- 240 gramů změklého másla
- 160 gramů zakysané smetany
Také se neobejdete bez lžičky jedlé sody, lžíce octa, 260 gramů hladké mouky a 55 gramů kakaového prášku.
Maková vrstva
- 300 gramů mletého máku
- mléko
- 3 vejce
- 70 gramů cukru moučka
- 50 gramů hladké mouky
- půl lžičky kypřícího prášku.
Ořechová vrstva se skládá z
- 4 vajíček
- 100 gramů moučkového cukru
- 100 gramů hladké mouky
- lžičky kypřícího prášku
- 200 gramů nasekaných vlašských ořechů.
Jaké ingredience potřebujete na krémové náplně a polevu?
Aby byl zákusek kompletní, je potřeba připravit i bílkovou náplň s třešněmi. Na tu si obstarejte:
- 6 vaječných bílků
- 200 gramů moučkového cukru
- 40 gramů kukuřičného škrobu
- 300 gramů vypeckovaných zralých třešní.
Krémová náplň zase obsahuje tyto komponenty:
- 300 mililitrů třešňové šťávy
- 400 mililitrů vody
- 2 balení pudinkového prášku
- 50 gramů cukru krystal
- 400 gramů másla.
Polevu jednoduše zhotovíte z hořké čokolády a másla.
Jak postupovat?
Ze všech výše uvedených surovin připravte základní kakaový korpus, který pečte v troubě 35 minut při 180 stupních Celsia. Hotové těsto nechte vychladnout a překrojte na dvě části.
Pak se pusťte do přípravy makové a ořechové vrstvy. Ze všech ingrediencí vytvořte směsi krémovité konzistence a hladké struktury. Dále vyšlehejte i vaječné bílky do tuha a smíchejte s cukrem a škrobem.
K ruce si vezměte druhý plech vystlaný pečícím papírem a navrstvěte na něj makovou vrstvu, na ní poté rozetřete bílkovou hmotu, poklaďte kousky vypeckovaných třešní a zalijte vše ořechovou vrstvou.
Dejte péct do trouby asi na hodinu při 170 stupních Celsia. Než se zákusek upeče, v rendlíku si uvařte krémovou náplň z třešňové šťávy a pudinku a do vychladlé hmoty zašlehejte máslo.
Až bude vše upečené a připravené, zákusek zkompletujte tak, že spodní kakaový korpus potřete třešňovým krémem, položte na něj upečenou makovou, ořechovou a bílkovou vrstvu, opět potřete náplní a přiklopte horní vrstvou kakaového korpusu. Ozdobte čokoládovou polevou.
Dezert postupně vrstvíme a prokládáme ovocem. (zdroj foto: woman.tiscali.cz) Stále vrstvíme, nyní přichází na řadu ořechový krém. (zdroj foto: woman.tiscali.cz) Pudinková hmota je také součástí dezertu. (zdroj foto: woman.tiscali.cz) Pokračujte dál podle návodu. (zdroj foto: woman.tiscali.cz) A je hotovo! (zdroj foto: woman.tiscali.cz)
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nepečený dezert: Tvarohové pohlazení s broskvemi
Nejlepší pudinkový dezert, co jste kdy jedli! Vyzkoušejte jej