Recept na domácí listové těsto ze špaldové mouky
Listové těsto se v podstatě skládá ze dvou těst – tukové části a vodánku, které se následně spojí dohromady. Hotové těsto můžete hned zpracovat, nebo si ho schovat do mrazáku do zásoby. Špaldovou mouku můžete nahradit jinou, nicméně musí se jednat o hladce namletý druh.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Listové těsto
- 250250ghladké špaldové mouky
- 11kostkavychlazeného másla
- 125125mlledově studené vody
- 11polovina lžičkysoli
- 11polovina lžíceocta
Postup:
Nejdříve si připravíme tzv. vodánek. V misce smícháme vodu se solí a mícháme, dokud se sůl zcela nerozpustí. Přidáme ocet a opět dobře promícháme. Misku s vodánkem si odložíme do lednice.
V jiné misce si zaděláme na tukovou část listového těsta. Špaldovou mouku dvakrát prosejeme. Na struhadle do těsta nastrouháme nahrubo máslo. Aby se nám s ním lépe pracovalo a neklouzalo z ruky, posypáváme si ho moukou. Nastrouhané máslo dobře prohněteme s moukou.
Vodánek postupně přiléváme do tukové části těsta a vše hněteme několik minut, než se ingredience dobře promísí a vznikne jednotné těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na 20 minut do lednice. Poté jej vyndáme a rozbalené si připravíme na pomoučený vál.
Rozválíme do obdélníku, který z kratší strany asi třikrát přeložíme. Následně ještě přeložíme napůl. Opakujeme celé válení těsta ještě dvakrát, než těsto znovu odložíme odpočinout do lednice na dalších 20 minut.
Po uplynutí dvaceti minut těsto opět rozválíme a překládáme jako v předchozím případě. Pokud máme čas, proces ještě jednou zopakujeme, listové těsto tak bude křehčí. V opačném případě máme hotovo – těsto můžeme rovnou použít, případně si jej odložit do lednice na později. Pro pozdější využití můžete listové těsto uložit i do mrazáku a mít ho tak vždycky po ruce.