Laskonky, které se vám rozplynou na jazyku
Ingredience na laskonky
Na laskonky budete potřebovat:
- 8 vaječných bílků
- 350 g cukru krystal
- 200 g najemno mletých nebo drcených vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- Špetku soli
Laskonky spojíte krémem, který se skládá z
- 800 ml karamelového Salka
- 350 gramů másla
- 75 ml vody
- 20 g instantní granulované kávy
- 20 g hladké mouky nebo kukuřičného škrobu
Příprava
Vaječné bílky si zlehka přisolte, soli opravdu není potřeba moc. Pak je vyšlehejte s vanilkovými cukry a s cukrem krystal. Vyšlehanou směs si za stálého míchání zahřejte ve vodní lázni. Po zhruba 10 minutách do ní zapracujte moučkový cukr a v lázni jí nechte dalších 5-10 minut, dokud nezačne houstnout. Pak ji z lázně odstavte a zapracujte do ní vlašské ořechy.
Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a na něj naskládejte jednotlivé formičky s laskonkami. Pokud formičky nemáte, vytvarujte si z těsta laskonky požadované velikosti a naskládejte je tak, aby mezi nimi byly alespoň dva centimetry volného prostoru. Laskonky dejte péct do trouby předehřáté na 120 °C na přibližně 10 minut. Pak teplotu stáhněte na 80 °C a pečte dalších 10-15 minut.
Uvařte si velmi silnou instantní kávu a dokud je horká, vmíchejte do ní škrob nebo mouku. Když začne chladnout, našlehejte si v mixéru změklé a postupně do něj zapracovávejte Salko. Nakonec do krému zapracujte uvařenou kávu a dobře ji rozmíchejte.
Hotový krém napěchujte do cukrářského pytlíku a slepte s ním jednotlivé díly laskonek. Hotové laskonky dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby dobře zatuhly.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT