Sobota , 17. 05. 2025

Aneta

Zkuste tento lahodný karamelový zákusek, nemusí se péct!

Karamelové Salko kdysi bývalo důležitým pomocníkem každé hospodyně. Tedy když přišlo na sladké dezerty a zákusky. Moderní recepty na tohle slaďoučké kondenzované mléko s lehkou karamelovou chutí poněkud zapomínají. A rozhodně ne právem. Přesvědčte se s námi o tom, že Salko do kuchyně patří. Tento recept na nepečené karamelové řezy je toho jednoznačným důkazem.
karamelový zákusek
Znáte tento karamelový zákusek? (foto: onatv.cz)

Ingredience na karamelový zákusek

Na nepečený korpus na karamelový zákusek budete potřebovat:

  • 600 g vašich oblíbených máslových sušenek
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 400 g karamelového Salka
  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 ztužovače do šlehačky

Na pudinkový krém si kromě toho nachystejte:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 vanilkové cukry

Na posypání se bude hodit 50 g holandského kakaa nebo 100 g nastrouhané čokolády na vaření, případně čokoládová poleva.

Příprava

Salko si nahřejte ve vodní lázni, aby se vám s ním snáze pracovalo. Do rozehřátého Salka nalámejte čokoládu na vaření a míchejte, dokud se dobře nerozpustí. Ztužovače do šlehačky si rozmíchejte ve smetaně, případně v troše vody, kterou pak rozmícháte do smetany. Smetanu se ztožovačem přilejte do Salka a směs odstavte z vodní lázně. Dobře promíchejte a v míchání pokračujte, dokud Salko nezačne tuhnout

Formu nebo plech na pečení si vyložte pečicím papírem a vyskládejte na ni první vrstvu sušenek. Tu potřete hmotou ze Salka a zarovnejte druhou vrstvou sušenek. V této chvíli dejte plech i se zákuskem na chvilku do lednice, aby Salko mezi sušenkami zatuhlo. V mezičase si připravte pudinkový krém.

Mléko si rozdělte na dva díly. Třetinu mléka si smíchejte se žloutky, škrobem a moukou a rozmíchejte je do hladka. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr s vanilkovým cukrem a směs přiveďte za stálého míchání k varu. Když začne mléko vřít, opatrně do něj přelijte druhý díl. Za stálého míchání krém vařte asi dvě minuty. Pak jej odstavte z plotny a zapracujte do něj na kousíčky nakrájené máslo.

Hotovým krémem potřete druhou vrstvu sušenek a na něj naskládejte zbytek sušenek. Hotový dezert dozdobte kakaem, strouhanou čokoládou nebo čokoládovou polevou a dejte znovu zatuhnout do lednice, tentokrát alespoň na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Servírujte chlazený, skvěle se hodí ke kávě.

K TÉMATU  Kam se hrabe Bounty. Kokosový sen vás přivede na jiné myšlenky

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečený dezert jménem “karamelka”. Hotový do 10 minut!

Domácí větrníkové řezy předčí i dorty z cukrárny

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

30 minut + chlazení

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek