Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Zkuste tento lahodný karamelový zákusek, nemusí se péct!

Karamelové Salko kdysi bývalo důležitým pomocníkem každé hospodyně. Tedy když přišlo na sladké dezerty a zákusky. Moderní recepty na tohle slaďoučké kondenzované mléko s lehkou karamelovou chutí poněkud zapomínají. A rozhodně ne právem. Přesvědčte se s námi o tom, že Salko do kuchyně patří. Tento recept na nepečené karamelové řezy je toho jednoznačným důkazem.
karamelový zákusek
Znáte tento karamelový zákusek? (foto: onatv.cz)

Ingredience na karamelový zákusek

Na nepečený korpus na karamelový zákusek budete potřebovat:

  • 600 g vašich oblíbených máslových sušenek
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 400 g karamelového Salka
  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 ztužovače do šlehačky

Na pudinkový krém si kromě toho nachystejte:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 vanilkové cukry

Na posypání se bude hodit 50 g holandského kakaa nebo 100 g nastrouhané čokolády na vaření, případně čokoládová poleva.

Příprava

Salko si nahřejte ve vodní lázni, aby se vám s ním snáze pracovalo. Do rozehřátého Salka nalámejte čokoládu na vaření a míchejte, dokud se dobře nerozpustí. Ztužovače do šlehačky si rozmíchejte ve smetaně, případně v troše vody, kterou pak rozmícháte do smetany. Smetanu se ztožovačem přilejte do Salka a směs odstavte z vodní lázně. Dobře promíchejte a v míchání pokračujte, dokud Salko nezačne tuhnout

Formu nebo plech na pečení si vyložte pečicím papírem a vyskládejte na ni první vrstvu sušenek. Tu potřete hmotou ze Salka a zarovnejte druhou vrstvou sušenek. V této chvíli dejte plech i se zákuskem na chvilku do lednice, aby Salko mezi sušenkami zatuhlo. V mezičase si připravte pudinkový krém.

Mléko si rozdělte na dva díly. Třetinu mléka si smíchejte se žloutky, škrobem a moukou a rozmíchejte je do hladka. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr s vanilkovým cukrem a směs přiveďte za stálého míchání k varu. Když začne mléko vřít, opatrně do něj přelijte druhý díl. Za stálého míchání krém vařte asi dvě minuty. Pak jej odstavte z plotny a zapracujte do něj na kousíčky nakrájené máslo.

Hotovým krémem potřete druhou vrstvu sušenek a na něj naskládejte zbytek sušenek. Hotový dezert dozdobte kakaem, strouhanou čokoládou nebo čokoládovou polevou a dejte znovu zatuhnout do lednice, tentokrát alespoň na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Servírujte chlazený, skvěle se hodí ke kávě.

K TÉMATU  Tvarohová buchta je jemná, vláčná a kdo ji peče, bude potěšený i nenáročnou přípravou

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečený dezert jménem “karamelka”. Hotový do 10 minut!

Domácí větrníkové řezy předčí i dorty z cukrárny

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek