Kakaové bábovičky bez lepku. Tady bílou mouku nenajdete!
Ingredience na 6 báboviček
Těsto
- 180 g rýžové mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 80 g cukru
- 75 ml plnotučného mléka
- 75 ml rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku
- ¼ lžičky jedlé sody
- špetka xantanové gumy
- špetka vanilky
Čokoládová poleva
- 40 g 70% čokolády
- 80 ml 33% smetany
- lžíce másla
Zdobení
- lyofilizované ovoce a sušené květy
Postup
Troubu předehřejeme na 160 °C a formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly. Skvělým pomocníkem je olej ve spreji. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem až do pěny. Do té potom zašleháme olej a postupně vmícháme také mléko a sypkou směs z první mísy. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, jestli jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce vychladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovocem a květy.
Doporučení
Množství surovin v receptu odpovídá polovině běžné bábovky. Pokud zdvojnásobíme množství všech surovin, můžeme upéct jednu velkou bábovku. Pozor však na dobu pečení, která bude tím pádem delší.