Divoký losos na grilu, aneb dva recepty, které musíte vyzkoušet
Zeleninový salát s grilovaným lososem a hořčičnou zálivkou
Suroviny:
- 500 g NOWACO Losos gorbuša (filety s kůží)
- 6 hrstí směsi listových salátů (ledový, rukola, římský atd.)
- 4 ředkvičky
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 3 lžičky kvalitní hořčice
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamica
- 0,5 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- pepř
- jedlé květy na ozdobení
Postup:
Hluboce zmrazeného lososa nechte povolit. Poté jej zakápněte šťávou z citrónu, osolte a opepřete. Vložte jej na středně rozpálený gril, kůží dolů a grilujte přibližně 5 minut. Pak jej otočte kůží nahoru a dopečte. Mezitím si připravte zeleninový salát a zálivku. Zeleninu si omyjte a nakrájejte, listové saláty natrhejte na menší kousky. V uzavíratelné lahvičce si smíchejte olivový olej, hořčici a balsamico. Protřesením obsah lahvičky promíchejte. Ingredience se díky tomu spojí v jednolitou emulzi. Jakmile je losos ugrilovaný, stáhněte z něj opatrně kůži vcelku, nasolte ji a vraťte na krátko na desku na gril. Dejte pozor, aby se nespálila. Stačí ji malá chvilka a bude hezky křupavá. Zeleninový salát podávejte s lososem natrhaným na menší kousky, pokapaný hořčičným dresinkem a posypaný rozlámanou vypečenou křupavou kůžičkou z lososa a jedlými květy.
TIP na divokého lososa:
Rozdíl mezi lososem z farmy a tím z nespoutaného oceánu je neuvěřitelný, a to nejen ve vzhledu masa, ale hlavně v chuti. Zkuste proto NOWACO Lososa gorbušu na gril! Filety s kůží jsou bez kostí a díky vysoké kvalitě opracování s nimi nemusíte nic víc dělat. Stačí je nechat povolit a lehce ochutit. Neobsahují žádnou přidanou vodu. Jsou ošetřeny pouze 10% glazurou, která chrání rybí maso před vymrazením. Výrobek se navíc pyšní certifikátem MSC, což znamená, že surovina pochází z udržitelného rybolovu a výrobce myslí na zdraví oceánu. Novinku NOWACO Lososa gorbušu získáte v obchodech v 500g balení. Více na www.nowaco.cz.
Grilovaný losos s teriyaki omáčkou
Suroviny:
Teriyaki omáčka:
- půl hrnku sójové omáčky
- půl hrnku rýžového vína na vaření
- hrnek saké
- zázvor nakrájený na plátky
- česnek nakrájený na plátky
- 2 lžičky cukru
- lžička medu
Ostatní:
- 500 g NOWACO Losos gorbuša (filety s kůží)
- 100ml oleje
- příloha (rýže/zelenina/pečivo)
Postup:
Suroviny na omáčku zahřejeme, aby se rozpustil cukr, ale nevaříme ji. Filety lososa naskládáme do mísy. Nesolíme je a zalijeme je teriyaki omáčkou a necháme 15 minut odležet. Poté je dáme na gril a grilujeme přibližně 5 minut na středně rozpáleném grilu. Následně je otočíme a dopečeme. Pokud nemáte gril, můžete je osmažit na pánvi. Na pánvi rozehřejeme olej a zbylou teriyaki omáčku zahříváme dokud nezhoustne. Tu pak překapeme přes lososa a servírujeme s přílohou.