Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Jemný a lahodný, to je balkánský jablečný koláč

Tento balkánský jablečný koláč vás potěší v případě, že máte rádi zákusky, koláče, nebo dorty s bohatou porcí krému. Jeho příprava vás nebude stát mnoho času a díky jablečné náplni se bude tvářit alespoň trochu zdravě. A když zbude do druhého dne, můžete se o něj podělit třeba v práci s kolegy. Až ho ochutnají, budou se u vás tvořit fronty na recept. Pusťte se do toho!
koláč
Tento balkánský jablečný koláč vás potěší v případě, že máte rádi zákusky, koláče, nebo dorty s bohatou porcí krému. Jeho příprava vás nebude stát mnoho času a díky jablečné náplni se bude tvářit alespoň trochu zdravě. A když zbude do druhého dne, můžete se o něj podělit třeba v práci s kolegy. Až ho ochutnají, budou se u vás tvořit fronty na recept. Pusťte se do toho! (zdroj foto: onatv.cz)

Bez jakých ingrediencí se koláč neobejdete?

Až vyrazíte na nákup, nezapomeňte přihodit tyto nezbytné ingredience na těsto. Bez nich se zkrátka koláč neobejde:

  • Z těch sypkých: krystalový cukr (potřebovat budete 220 gramů), 1 sáček vanilkového cukru, hladkou mouku (zapotřebí bude 110 gramů) a jeden kypřící prášek
  • Pak potřebujete: 4 malá vejce, slunečnicový olej (použijete 120 ml)
  • Nakonec k tomu všemu přilejete ještě 140 ml studené vody, tu samozřejmě kupovat nemusíte, postačí z kohoutku

Jablečná náplň koláče a její příprava

Na náplň z jablíček budete potřebovat tyto suroviny: 220 gramů cukru, kilo jablek (nakrájených na malé kostičky), 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku a trochu vody. Základem je vytvořit kompaktní hmotu z rozvařených jablíček s cukrem, vody a pudinkového prášku, kterou budete pak vrstvit na piškotové těsto po upečení.

Jablka můžete v rozvaru zcela uvařit anebo ponechat v polotuhém stavu. Záleží na osobních chutích. Někdo rád větší kousky a někdo spíš jablečné pyré.

zákusek
Tento balkánský jablečný koláč vás potěší v případě, že máte rádi zákusky, koláče, nebo dorty s bohatou porcí krému. Jeho příprava vás nebude stát mnoho času a díky jablečné náplni se bude tvářit alespoň trochu zdravě. A když zbude do druhého dne, můžete se o něj podělit třeba v práci s kolegy. Až ho ochutnají, budou se u vás tvořit fronty na recept. Pusťte se do toho! (zdroj foto: pixabay.com)

Jak postupovat dál?

Nyní se pustíte do výroby těsta. U vajec oddělíte bílky od žloutků. Z bílků vyšleháte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem normálním i vanilkovým. Posléze přidáte olej, mouku, prášek do pečiva a vodu. Na konec ještě vmícháte vyšlehaný tuhý bílkový sníh. Jestli chcete mít koláč mramorovaný, můžete do části těsta přidat i kakao. Těsto pak vlijete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečete půl hodiny při 170 stupních Celsia.

Servírování balkánského koláč

Až korpus vychladne, navrstvíte na něj rovnoměrně uvařenou náplň z jablek. A právě v tento moment nastává okamžik pro ty mlsaly, kteří milují krémové náplně. Na koláč pak můžete mimo jiné přidat pořádnou vrstvu zakysané smetany smíchané s cukrem, či samotné. Místo zakysané smetany můžete ale použít i klasickou šlehačku. Na závěr posypete třeba skořicí, nebo kakaem. Budete se oblizovat až za ušima. Přejeme vám dobrou chuť!

K TÉMATU  Klasický „segedín se šesti“, který máte do hodinky na stole

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jablečné rolky se skořicí. Tenhle jednoduchý recept si zamilujete!

Pečená jablka plněná sušeným ovocem. Skvělá sladká příloha, ale poslouží i jako dezert!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek