Jemný a lahodný, to je balkánský jablečný koláč
Bez jakých ingrediencí se koláč neobejdete?
Až vyrazíte na nákup, nezapomeňte přihodit tyto nezbytné ingredience na těsto. Bez nich se zkrátka koláč neobejde:
- Z těch sypkých: krystalový cukr (potřebovat budete 220 gramů), 1 sáček vanilkového cukru, hladkou mouku (zapotřebí bude 110 gramů) a jeden kypřící prášek
- Pak potřebujete: 4 malá vejce, slunečnicový olej (použijete 120 ml)
- Nakonec k tomu všemu přilejete ještě 140 ml studené vody, tu samozřejmě kupovat nemusíte, postačí z kohoutku
Jablečná náplň koláče a její příprava
Na náplň z jablíček budete potřebovat tyto suroviny: 220 gramů cukru, kilo jablek (nakrájených na malé kostičky), 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku a trochu vody. Základem je vytvořit kompaktní hmotu z rozvařených jablíček s cukrem, vody a pudinkového prášku, kterou budete pak vrstvit na piškotové těsto po upečení.
Jablka můžete v rozvaru zcela uvařit anebo ponechat v polotuhém stavu. Záleží na osobních chutích. Někdo rád větší kousky a někdo spíš jablečné pyré.
Jak postupovat dál?
Nyní se pustíte do výroby těsta. U vajec oddělíte bílky od žloutků. Z bílků vyšleháte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem normálním i vanilkovým. Posléze přidáte olej, mouku, prášek do pečiva a vodu. Na konec ještě vmícháte vyšlehaný tuhý bílkový sníh. Jestli chcete mít koláč mramorovaný, můžete do části těsta přidat i kakao. Těsto pak vlijete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečete půl hodiny při 170 stupních Celsia.
Servírování balkánského koláč
Až korpus vychladne, navrstvíte na něj rovnoměrně uvařenou náplň z jablek. A právě v tento moment nastává okamžik pro ty mlsaly, kteří milují krémové náplně. Na koláč pak můžete mimo jiné přidat pořádnou vrstvu zakysané smetany smíchané s cukrem, či samotné. Místo zakysané smetany můžete ale použít i klasickou šlehačku. Na závěr posypete třeba skořicí, nebo kakaem. Budete se oblizovat až za ušima. Přejeme vám dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jablečné rolky se skořicí. Tenhle jednoduchý recept si zamilujete!
Pečená jablka plněná sušeným ovocem. Skvělá sladká příloha, ale poslouží i jako dezert!