Jak upéct domácí pečivo? Skvělé recepty na nejvoňavější housky i chleba
Domácí pečivo má své kouzlo
Představte si tu ideální situaci ve vaší domácnosti. Do proutěného koše připravíte čerstvě upečené voňavé housky – a podáváte je spolu s míchanými vejci jako tu nejlepší snídani na světě. Váš manžel i děti se budou olizovat až za ušima, navíc jste pro ně nemusela ráno spěchat do pekárny. Upečete si je totiž snadno doma ve své kuchyni. Takže – jak upéct domácí pečivo?
Lahodné housky i voňavý bochník chleba
Při výběru domácího pečiva se určitě rozhodnete podle toho, jaký druh má vaše rodina nejraději. Snad každého oslníte domácím rohlíkem, nejvíce ale provoní vaši domácnost čerstvě upečený bochník křupavého chleba. Máme pro vás ty nejlepší recepty na oblíbené druhy pečiva, které připravíte snadno ve vaší domácnosti. Stačí jim věnovat jen nějaký čas navíc. Za tu práci v kuchyni ale výsledek rozhodně stojí.
Základem křupavé housky je dobrý kvásek
Jak upéct domácí pečivo? Základem snad každého pečiva je dobře vytvořený kvásek, který může za výslednou dobrou chuť, křupavý povrch i vláčné, vykynuté těsto. Pro přípravu výborných housek si připravte:
- půl kila hladké mouky,
- jednu lžičku droždí,
- mléko,
- 2 lžíce másla,
- sůl, mák nebo cokoliv na posypání,
- 2 vejce.
Postup přípravy
- Pro přípravu kvásku si rozehřejte asi 300 ml mléka tak, aby nebylo úplně horké.
- Odlijte do misky přibližně 100 ml mléka a k němu přidejte droždí a trochu cukru.
- Důkladně promíchejte a nechte odstát asi čtvrt hodiny.
- Prosátou mouku dejte do mísy spolu s jedním žloutkem, solí, máslem a zbytkem mléka.
- Nakonec k této směsi přidejte i vytvořený kvásek.
- Z připravené směsi je nutné vyhnětat dokonalé a hladké těsto, proto důkladnému hnětení věnujte dostatek času.
- Po vypracování těsta vraťte celý bochánek do mísy, lehce posypte moukou a nechte asi hodinu odpočinout na teplém místě, kde vám těsto krásně vykyne.
Jak uplést housky krok za krokem
- Vykynuté těsto si připravte na vál a rozdělte ho na deset stejných dílů.
- Každý díl znovu v ruce prohněťte, aby se těsto hezky zvláčnělo, nakonec stačí rozdělit na tři podobně tlusté prameny, které zapleťte do copu.
- Každou housku položte na plech vyložený pečícím papírem.
- Myslete na to, že houska ještě vykyne, a tak musí mít kolem sebe dostatek prostoru.
- Když máte housky hotové, necháte ještě čtvrt hodiny kynout na plechu, poté potřete vejcem, posypete solí či mákem a vložíte do trouby.
- Pečte na 180 °C asi 15 minut dozlatova, poté teplotu stáhněte na 150 °C a nechte ještě chvíli v troubě.
- Po upečení je nechte zchladnout na pečícím plechu. Výsledek si zamilujete vy i celá vaše rodina.
Jednoduchý recept na chleba? Pořiďte si domácí pekárnu
Jestliže nemáte dostatek času nebo trpělivosti na přípravu domácího pečiva, pak se vám jistě vyplatí pořízení domácí pekárny. Tento kuchyňský spotřebič se těší oblibě v nejedné české domácnosti, lidé si ho oblíbili pro jednoduchý postup i lahodný výsledek denně čerstvého pečiva. Vyzkoušejte tento zaručeně nejlepší recept na klasický bochník křupavého chleba.
- Do misky připravené pro výrobu těsta v domácí pekárně smíchejte 1 kilogram hladké mouky, 3 lžíce octa, 3 lžičky soli, kmín, 6 decilitrů vody a 50 gramů droždí.
- Všechny tyto ingredience smíchejte a zapněte domácí pekárnu na program, který máte určený pro jednu dávku chleba.
- O víc se už nemusíte starat, můžete si jít udělat kávičku a počkat na dokonalý výsledek.
Hotový chléb nechte trochu vychladnout, a poté nakrájejte na krajíce. Ještě teplý čerstvý chléb s máslem bude chutnat zejména vašim dětem. Ty budou chtít takový dobrý chléb každé ráno k snídani.
Ať už se rozhodnete pro staročeský způsob domácích housek nebo jednodušší variantu přípravy v domácí pekárně, jistě si takové pečivo oblíbí celá vaše rodina – a vy už domů nikdy nepřinesete rohlík z obchodu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT