Jak si doma připravit sushi? Není to taková věda!
Pokud si někdy zkusíte sushi zakoupit a pochutnáte si, snadno vás pak napadne, že byste si toto přece chtěli také připravit doma. Klidně jděte do toho, první pokusy budou možná komplikované, ale jde o to si to vyzkoušet. Půjde vám to stále lépe. Pojďme si říct, jak doma sushi připravit.
K přípravě budete potřebovat alespoň základní ingredience. Můžete si zakoupit startovací balíček, kde najdete vše nutné, nebo navštivte nějaký specializovaný japonský obchůdek a nechejte si poradit při výběru.
Ochucená rýže na sushi
Označení sushi lze přeložit jako kyselá rýže. Jak se tedy připravuje? Budete potřebovat japonskou kulatozrnnou rýži, kterou nejprve důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Zalijte ji vodou v poměru jeden díl rýže a 1,2 dílu vody. Pár minut ji nechte ve studené vodě, pak ji asi 13 minut vařte přiklopenou pokličkou. Po vypnutí ji ponechte ještě asi 20 minut zaklopenou stát.
Po vyndání z hrnce ji postupně míchejte, aby vychladla. Měla by být výrazně lepivější, než jste u klasické rýže zvyklí. K ochucení potřebujete cukr, sůl a japonský rýžový ocet. Nejdřív 500 ml octa zahřejte, pak můžete přidat 200 g cukru a 50 g soli. Část takto připraveného nálevu vmíchejte do rýže.
Není sushi jako sushi
Existuje mnoho druhů sushi. Nejpopulárnější je maki sushi složené z rýže a ryby (případně zeleniny) obalené v mořské řase nori. Z ryb se využívají třeba tuňák, losos, krevety nebo chobotnice. Můžete tam ale dát i sýr, avokádo nebo na proužky nakrájenou zeleninu. Myslete na to, aby byly veškeré suroviny čerstvé.
Jak dát vše dohromady?
Otázka, která vás zřejmě při přípravě sushi bude pálit nejvíc: „Jak připravit sushi a jak se z těch surovin vytvoří výsledný váleček známý jako sushi?“ Nejdřív vyzkoušejte právě maki sushi. Řasu položte na bambusovou podložku a rozprostřete po ní v tenké vrstvě rýži.
Pak vložte na proužky připravenou náplň. Horní konec řasy nechejte bez rýže a potřete ho nálevem z octa nebo vodou. To by mělo zajistit, aby vše ve výsledku drželo pohromadě.
Řasu pak i s jejím obsahem zamotejte do roličky. Myslete na to, že náplň by se měla v ideálním případě dostat doprostřed rolky. Vše pak nakrájejte na silnější plátky. Obvykle se sushi podává spolu se sójovou omáčkou a pastou wasabi. Mezi jednotlivými druhy sushi se podává kandovaný zázvor. Připraví totiž chuťové buňky na vnímání dalších pokrmů.
Nenechte se odradit tím, když se vám první pokus nevydaří. Je třeba získat trochu cviku v motání sushi dohromady. Když to párkrát vyzkoušíte, jistě vám to už půjde bez potíží. A jistě se u vás doma najdou tací, kteří zkonzumují i méně povedené výtvory.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Ryby jsou zdravé a plné vitaminů! Přesvědčte děti, aby je jedly
Proč je pro tělo důležitý vitamin D a co způsobuje jeho nedostatek?