Italské rizoto s kuřecím masem, hráškem a dýní
Rizoto je velmi jednoduchý pokrm, ale musíte při jeho přípravě dodržet jednu hlavní zásadu. Pokud nechcete rizoto jak ze školní jídelny, ano, to které si všichni moc dobře pamatujeme s vepřovým masem a posypané eidamem, kupte si domů rýži Arborio. Jmenuje se tak podle italského města, které leží při řece Pád. Vychutnejte si jeho exkluzivní rýži v kombinaci s kuřecím masem, dýní a hráškem, zasypanou slaným parmezánem.
TIP NAVÍC: Rýži Arborio můžete nahradit i kvalitnějšími rýžemi typu Carnaroli nebo Vialone Nano, které jsou považované za vůbec nejlepší na pravé italské rizoto. Což se ale rovněž odráží na jejich ceně.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Druhy rýže: Víte, kdy je vhodné použít jasmínovou a kdy raději basmati?
Pečená zelenina s vůní orientu dodá každému jídlu exotický nádech
Italské rizoto s kuřecím masem, hráškem a dýní
- 400400grýže Arborio
- 150150mlsuchého bílého vína
- 22lžíceolivového oleje
- 22šalotky
- 22lžícemásla
- 11litrkuřecího vývaru
- 150150gkuřecích prsou
- 200200gmraženého hrášku
- 150150gdýně hokaido
- 100100gparmezánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Dýni si oloupeme (ale v případě hokaido můžeme tento krok vynechat) a nakrájíme na drobnější kostky. V menším hrnci si ji dáme vařit a jakmile změkne, odstavíme ji.
Na velkou pánev si nalijeme olivový olej a přidáme nadrobno pokrájené šalotky. Zlehka je osmahneme, aby zesklovatěly. Následně přidáme jednu polévkovou lžíci másla, všechnu rýži a mražený hrášek. Společně promícháme, aby se všechny ingredience prohřály.
Kuřecí maso si nakrájíme na menší kousky, které osolíme, opepříme, případně můžeme přidat trochu koření na pečené kuře. Na zbývajícím olivovém oleji je zprudka osmahneme a odložíme stranou.
Do pánve s rýží přilijeme suché víno a promícháme. Vařečkou průběžně suroviny mísíme, dokud se víno neodpaří. Poté přilijeme polovinu kuřecího vývaru. Jakmile ho rýže vsákne, po částech přidáváme zbývající vývar, dokud není rýže uvařená akorát, vařenou dýni a osmažené kuřecí maso. Přiklopíme pokličkou a necháme rýži dojít. Správně by měla být trochu lepivá, ale uvnitř by zrno nemělo být rozvařené, nýbrž „al dente“ tedy na skus.
V posledním kroku vmícháme do teplého rizota druhou polévkovou lžíci másla a tři čtvrtiny nastrouhaného parmezánu. Rizoto rozdělíme na talíře a posypeme zbývajícím parmezánem.