Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Italské rizoto s kuřecím masem, hráškem a dýní

Pokud už máte dost večeří v podobě chleba se salámem nebo byste chtěli oživit svůj oběd, nechte se pozvat na pravou italskou hostinu. Italské rizoto vás přenese do vlahých letních dnů.
rizoto
ilustrační obrázek

Rizoto je velmi jednoduchý pokrm, ale musíte při jeho přípravě dodržet jednu hlavní zásadu. Pokud nechcete rizoto jak ze školní jídelny, ano, to které si všichni moc dobře pamatujeme s vepřovým masem a posypané eidamem, kupte si domů rýži Arborio. Jmenuje se tak podle italského města, které leží při řece Pád. Vychutnejte si jeho exkluzivní rýži v kombinaci s kuřecím masem, dýní a hráškem, zasypanou slaným parmezánem.

TIP NAVÍC: Rýži Arborio můžete nahradit i kvalitnějšími rýžemi typu Carnaroli nebo Vialone Nano, které jsou považované za vůbec nejlepší na pravé italské rizoto. Což se ale rovněž odráží na jejich ceně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Druhy rýže: Víte, kdy je vhodné použít jasmínovou a kdy raději basmati?

Pečená zelenina s vůní orientu dodá každému jídlu exotický nádech

Italské rizoto s kuřecím masem, hráškem a dýní

porce
g / porce
Ingredience:
  • 400
    400
    g
    rýže Arborio
  • 150
    150
    ml
    suchého bílého vína
  • 2
    2
    lžíce
    olivového oleje
  • 2
    2
    šalotky
  • 2
    2
    lžíce
    másla
  • 1
    1
    litr
    kuřecího vývaru
  • 150
    150
    g
    kuřecích prsou
  • 200
    200
    g
    mraženého hrášku
  • 150
    150
    g
    dýně hokaido
  • 100
    100
    g
    parmezánu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Dýni si oloupeme (ale v případě hokaido můžeme tento krok vynechat) a nakrájíme na drobnější kostky. V menším hrnci si ji dáme vařit a jakmile změkne, odstavíme ji.

  2. Na velkou pánev si nalijeme olivový olej a přidáme nadrobno pokrájené šalotky. Zlehka je osmahneme, aby zesklovatěly. Následně přidáme jednu polévkovou lžíci másla, všechnu rýži a mražený hrášek. Společně promícháme, aby se všechny ingredience prohřály.

  3. Kuřecí maso si nakrájíme na menší kousky, které osolíme, opepříme, případně můžeme přidat trochu koření na pečené kuře. Na zbývajícím olivovém oleji je zprudka osmahneme a odložíme stranou.

  4. Do pánve s rýží přilijeme suché víno a promícháme. Vařečkou průběžně suroviny mísíme, dokud se víno neodpaří. Poté přilijeme polovinu kuřecího vývaru. Jakmile ho rýže vsákne, po částech přidáváme zbývající vývar, dokud není rýže uvařená akorát, vařenou dýni a osmažené kuřecí maso. Přiklopíme pokličkou a necháme rýži dojít. Správně by měla být trochu lepivá, ale uvnitř by zrno nemělo být rozvařené, nýbrž „al dente“ tedy na skus.

  5. V posledním kroku vmícháme do teplého rizota druhou polévkovou lžíci másla a tři čtvrtiny nastrouhaného parmezánu. Rizoto rozdělíme na talíře a posypeme zbývajícím parmezánem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
italská kuchyně
jednoduché recept
italská kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek