Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Poctivý guláš tak, jak se vaří v Maďarsku!

Ať už se nám to líbí, nebo ne, guláš není typicky české jídlo. Pochází z nedalekého Maďarska. A právě maďarský recept pro vás dnes máme, abyste mohli připravit opravdu původní a poctivý guláš.
guláš
Tradiční maďarský guláš je stálice českých kuchyní. (foto: 123RF)

Ať už se jedná o jakkoliv cizí jídlo, na druhou stranu je nutné podotknout, že guláš v Česku hodně zdomácněl. Přijali jsme ho jako vlastní a máme ho rádi. S čerstvou nebo smaženou cibulkou, chlebem a nebo knedlíkem. Navíc je jeho příprava jednoduchá, jen je potřeba dodržet jedno základní pravidlo, že musí obsahovat stejný poměr masa a cibule. A věnovat mu jeho čas.

Ingredience na guláš (4 osoby)

  • 1 kg hovězích kostek na guláš
  • 50 g sádla
  • 20 g mleté gulášové papriky
  • 5 g mleté pálivé maďarské papriky
  • 6 větších cibulí
  • 4-5 rajčat
  • 2 větší červené papriky
  • Feferonky nebo chilli papričky dle chuti (maďarský guláš bývá opravdu ostrý)
  • Majoránku
  • Sůl a pepř na dochucení

Příprava

V každém správném guláši by měl být stejný poměr cibule a masa. Jak už jsme zmínili na začátku. Pro zjednodušení tedy potřebujete tolik cibule, kolik se vám vejde do plastové vaničky, ve které jste koupili maso. Cibuli pak nakrájejte najemno. Vzhledem k tomu, kolik jí potřebujete, můžete využít i kuchyňský robot nebo mixér, který ji naseká za vás. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo a cibulku na něm zpěňte.

Jakmile začne cibule hnědnout, což může klidně trvat i dvacet minut, přidejte najemno nakrájená rajčata, která můžete případně nahradit rajským protlakem. Rajčatovou směs chvilku poduste pod pokličkou, dokud se vám neodpaří voda z rajčat. Pokud jste použili protlak, duste směs asi pět až sedm minut.

Do podušených rajčat přidejte všechno koření kromě majoránky, směs dobře promíchejte a pak do ní přidejte kostičky zlehka prosoleného masa. Maso restujte na středním plamenu, dokud se nezatáhne a pak guláš podlijte vodou, případně vínem nebo pivem. Vše dobře promíchejte, stáhněte plamen a nechte guláš za občasného míchání dusit alespoň dvě, lépe ale tři hodiny. Většinou je třeba během této doby guláš ještě jednou či dvakrát podlít.

K TÉMATU  Maso sušené v lednici. Zdroj bílkovin hotový už za tři dny

Čím déle necháte guláš vařit, tím měkčí budete mít masíčko. Obvykle však stačí dvě až čtyři hodiny. Půl hodiny před stažením z plotny do něj vmíchejte majoránku. Guláš servírujte s knedlíkem, haluškami nebo chlebem. Před podáváním jej můžete dozdobit najemno nasekanou cibulkou nebo feferonkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyzkoušejte fazolový guláš, levnou a výživnou večeři

Domácí hrnečkové knedlíky s čerstvou majoránkou

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek