Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Poctivá fazolová polévka, která vás opravdu zasytí

Luštěniny jsou jídlem budoucnosti. Jsou výživné, zdravé a chutné. Navíc jsou o poznání levnější a ekologičtější než maso nebo mléčné výrobky. A když luštěniny namočíte na dostatečně dlouhou dobu, uvolní se z nich látky, které způsobují nepříjemné nadýmání. Proto v tomto receptu na poctivou fazolačku doporučujeme fazole namočit už večer před tím, než ji budete vařit. Samotný recept pak opravdu stojí za to.
fazolová polévka
Fazolová polévka zahřeje i pohladí. (foto: electropiknik.cz)

Fazolová polévka – ingredience

Fazolová polévka není žádná věda. Na 4 porce fazolové polévky budete potřebovat:

  • 2,5 l vodu
  • 500 g bílých máslových fazolí
  • 50 g dlouhozrnné rýže
  • 30 ml olivového oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 3-4 středně velké brambory
  • 2 mrkve
  • 1-2 cibule
  • Sůl, pepř, petrželku a majoránku na dochucení, případně Vegetu

Příprava

Fazole si nechte přes noc namočené v převařené a prosolené vodě. Před vařením je ještě několikrát důkladně propláchněte, aby se z nich vymyly všechny nečistoty. Pak fazole v čerstvé osolené vodě uvařte do měkka, obvykle to trvá kolem hodiny, v závislosti na druhu fazolí. Zatímco se vám fazole vaří, připravte si další suroviny.

Brambory oškrábejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Stejně postupujte i s mrkví. Cibuli si nakrájejte najemno. Rýži si propláchněte a zbavte jí všech nečistot. V druhém hrnci nebo na pánvičce si na oleji zpěňte cibuli a přidejte do ní kostičky mrkve. Když začne mrkev měknout, přisypte do hrnce mouku a začněte intenzivně míchat. Asi po minutě hrnec z plotny odstavte a stále pravidelně míchejte, dokud směs nevychladne.

Vodu z uvařených fazolí slijte. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 2,5 l osolené vody a vložte do ní fazole, rýži a brambory. Vařte asi čtvrt hodiny a pak přidejte směs z druhého hrnce. Polévku důkladně promíchejte, dochuťte kořením dle chuti a vařte ještě asi deset minut. Před servírováním dozdobte petrželkou nebo čerstvými bylinkami. Podávejte s čerstvým pečivem. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí

Krémová houbová polévka. Přidejte červené nebo bílé víno a poznejte nové chutě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek