Poctivá fazolová polévka, která vás opravdu zasytí
Fazolová polévka – ingredience
Fazolová polévka není žádná věda. Na 4 porce fazolové polévky budete potřebovat:
- 2,5 l vodu
- 500 g bílých máslových fazolí
- 50 g dlouhozrnné rýže
- 30 ml olivového oleje
- 20 g hladké mouky
- 3-4 středně velké brambory
- 2 mrkve
- 1-2 cibule
- Sůl, pepř, petrželku a majoránku na dochucení, případně Vegetu
Příprava
Fazole si nechte přes noc namočené v převařené a prosolené vodě. Před vařením je ještě několikrát důkladně propláchněte, aby se z nich vymyly všechny nečistoty. Pak fazole v čerstvé osolené vodě uvařte do měkka, obvykle to trvá kolem hodiny, v závislosti na druhu fazolí. Zatímco se vám fazole vaří, připravte si další suroviny.
Brambory oškrábejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Stejně postupujte i s mrkví. Cibuli si nakrájejte najemno. Rýži si propláchněte a zbavte jí všech nečistot. V druhém hrnci nebo na pánvičce si na oleji zpěňte cibuli a přidejte do ní kostičky mrkve. Když začne mrkev měknout, přisypte do hrnce mouku a začněte intenzivně míchat. Asi po minutě hrnec z plotny odstavte a stále pravidelně míchejte, dokud směs nevychladne.
Vodu z uvařených fazolí slijte. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 2,5 l osolené vody a vložte do ní fazole, rýži a brambory. Vařte asi čtvrt hodiny a pak přidejte směs z druhého hrnce. Polévku důkladně promíchejte, dochuťte kořením dle chuti a vařte ještě asi deset minut. Před servírováním dozdobte petrželkou nebo čerstvými bylinkami. Podávejte s čerstvým pečivem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí
Krémová houbová polévka. Přidejte červené nebo bílé víno a poznejte nové chutě