Vypadá složitě, ale opak je pravdou. Upečte si doma tradiční estonský kringel
Kringel se peče jako kynutá klasika v Pobaltí, ale díky své chuti a efektivnímu provedení si našel cestu i na český stůl. Chutí a vůní připomíná trdelník právě vytažený z pece nebo skořicového šneka. A k tomu ještě skvěle vypadá. Připravit si ho můžete v jeho tradiční podobě, tj. se skořicí, nebo třeba s makovou či povidlovou náplní – záleží jen na vás, čemu dáte přednost. Kringel bude výborný ve všech podobách.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Koblihové copy se skořicovým cukrem, které voní podzimem
Lehoučcí šneci, co ukrývají sladké tajemství. Vanilkový krém
Estonský kringel
- 250250mlplnotučného mléka
- 11kostkačerstvého droždí
- 300300ghladké pšeničné mouky
- 300300gšpaldové mouky
- 11lžičkasoli
- 11sáčekvanilkového cukru
- 220220gkrystalového cukru
- 22žloutky
- 200200gmásla
- 33lžičkyskořice
Postup:
Do misky nalijte 50 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj kostku droždí a přidejte polévkovou lžíci cukru a stejné množství pšeničné mouky. Směs na kvásek promíchejte a dejte ji na přibližně 10 minut do tepla. Nechte vzejít kvásek.
Mezitím si do větší misky prosejte špaldovou mouku a zbytek pšeničné. Přisypte sůl, vanilkový cukr a polévkovou lžíci krystalového cukru. Promíchejte suché ingredience a poté k nim přidejte 100 g povoleného másla, zbytek mléka pokojové teploty a žloutky. Ručně vypracujte kypré těsto. Přikryjte ho utěrkou a v teple nechte hodinu kynout.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a párkrát ho prohněťte. Následně ho rozválejte na obdélník.
Skořicovou náplň vytvoříte tak, že skořici promícháte se zbývajícím krystalovým cukrem a následně ji utřete společně se zbývajícím máslem. Náplň rozetřete pečlivě po celém těstě.
Těsto zarolujte jako roládu. Poté ho po celé délce rozřízněte a takto vzniklé části křížením zamotejte, přičemž naříznutá strana by měla být vždy směrem nahoru. Kringel spojte do tvaru kruhu a těsto trochu zmáčkněte, aby se tvar pletence upevnil.
Kringel přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C dozlatova. Trvá to přibližně 20 minut.