Dušené zelí se slaninou se vám postará o jednoduchý oběd plný živin
Dnešní gastronomie na něj poněkud zapomíná, a to je škoda. Proto pro vás máme recept, který by si s chutí uvařily i naše prababičky. Dušené zelí vás doslova vyjde na pár korun a potřebujete na něj jen několik základních surovin, které pravděpodobně máte doma pořád.
Výsledek vás příjemně překvapí – za chvíli budete servírovat výživné a zdravé jídlo, které ocení i vaše peněženka.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Dušené zelí se slaninou
- 150150gslaniny
- 11hlávkazelí
- 44stroužkyčesneku
- 11ksstředně velké cibule
- kmín vcelku (případně mletý)
- sůl a pepř
- sladká nebo pálivá paprika
Postup:
Zelí nejprve spařte – dobře očištěné a omyté zelí dejte na několik minut do horké, ale ne vroucí, vody. Po několika minutách zelí vyjměte, propláchněte ve studené vodě a dejte oschnout.
V mezičase si nakrájejte slaninu na kostičky a na pánvi ji orestujte dokřupava. Křupavou slaninu dejte stranou a na výpeku z ní zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Krátce předtím, než začne cibulka hnědnout, do pánve přidejte najemno nakrájený nebo utřený česnek.
Až se česnek rozvoní, do pánve přidejte nejprve papriku a hned po ní na nudličky nasekané nebo nakrájené zelí. Zelí restujte na středním plamenu 10-15 minut, podle jeho tvrdosti a velikosti nudliček. Jakmile začne zelí tmavnout, stáhněte plamen a přidejte další koření – kmín, mletý pepř, případně vše, co máte rádi.
Pánev přikryjte pokličkou a jídlo každých pár minut promíchejte. Takto zelí duste ještě 20-30 minut, dokud nezíská požadovanou konzistenci, bude měkké a poddajné. Dušené zelí podávejte s chlebem nebo posypané vaším oblíbeným strouhaným sýrem.