Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Čerstvé pečivo vždy na stole: Domácí žemle s lněným semínkem

Pečivo připravované doma, s láskou hnětené, pomalu nakynuté a doladěné podle vlastní chuti a fantazie, se s kupovanou obdobou nedá srovnávat. Při přípravě žemlí podle tohoto receptu si rozhodně vzpomenete na dětskou říkanku o pekaři, který společně s pekařkou uždiboval kousky, protože vězte, že vy je budete uždibovat taky.
domácí žemle
ilustrační obrázek

Domácí žemle či jinak řečeno bulky, můžete vytvarovat i do podoby klasických pletených housek. Záleží jen na vás, jak si vyhrajete s tvarem tohoto domácího pečiva. Zásadní je, že budou v každém případě nadýchané a křupavé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak upéct domácí pečivo? Skvělé recepty na nejvoňavější housky i chleba

Avokádo: Proč je superpotravinou + recept na pomazánku jako bonus

Domácí žemle s lněným semínkem

porce
g / porce
Ingredience:
  • 450
    450
    g
    hladké mouky
  • 150
    150
    g
    pšeničné chlebové mouky
  • 20
    20
    g
    čerstvého droždí
  • 200
    200
    ml
    mléka
  • 200
    200
    ml
    vody
  • 25
    25
    g
    oleje
  • 1
    1
    lžička
    cukru
  • 1
    1
    lžička
    soli
  • 1
    1
    lžíce
    lněného semínka
  • 1
    1
    lžíce
    drceného kmínu

Postup:

  1. Nejdříve si necháme vzejít kvásek. Do misky si odlijeme asi 50 ml mléka a v mikrovlnné troubě ho prohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme droždí, cukr a polévkovou lžíci hladké mouky. Vše dobře promícháme a necháme v teple asi 10 až 15 minut odpočívat.

  2. Zbývající suroviny si nasypeme do velké mísy. Přidáme kvásek a ručně hněteme pružné těsto. Dáváme si záležet, aby se všechny suroviny dobře spojily a těsto nebylo lepivé ani se nedrolilo. Misku přikryjeme a v teple necháme přibližně 1 hodinu kynout.

  3. Nakynuté těsto přendáme na pomoučněný vál. Opatrně ho prohněteme a následně nakrájíme na asi 8 stejně velkých dílů. Každý díl prohmátneme a vytvarujeme z něj žemli. Ty přendáme na připravený plech a necháme asi 20 minut odpočinout.

  4. Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C. Žemle po dokynutí nařízneme do kříže a potřeme olejem. Na vrch nasypeme kmín, případně mák nebo hrubozrnnou sůl. V troubě pečeme přibližně 20 minut. Po vytažení z trouby necháme domácí žemle vychladnout na mřížce.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek