Domácí turecký med z tvarohu, nikoliv z vaječných bílků. Mňam!
Turecký med si kupujeme zpravidla na vánočních trzích. Jelikož jsou však svátky za námi, nezbývá nám nic jiného než si jeden takový připravit. Jak na domácí turecký med, který bude jednoznačně lepší než ten, co si kupujeme o Vánocích?
Domácí turecký med: co budete potřebovat
- 400 g polotučného tvarohu
- 100 g zakysané smetany
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g sušených brusinek
- 100 g sušených meruněk
- 100 g medu
- 50 gramů loupaných a pražených pistácií
- 50 gramů pražených lískových ořechů
- 70 mililitrů studené vody
- 1 balení želatiny nebo ztužovače do šlehačky
- pár kapek vanilkového aroma
Jak postupovat při přípravě vynikajícího dezertu
V dostatečně velké míse si rozmixujte tvaroh se zakysanou smetanou a medem. Pokud máte rádi sladší turecký med, můžete množství medu zvýšit. Když je směs vyšlehaná dohladka, přepněte mixér na pomalý chod a přidávejte všechny suché plody. Po jejich rozmíchání přidejte i sušené ovoce. Meruňky je lepší nakrájet na menší kousky, ale není to třeba.
Želatinu dobře rozmíchejte ve studené vodě, stačí k tomu malý hrneček. Ten pak dejte do vodní lázně a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Houstnoucí směs odstavte, nechte minutku nebo dvě chladnout a pak ji přelijte do krému s ovocem a ořechy. Želatinu do krému dobře zapracujte, ale opatrně, ať si nerozlámete ořechy a neroztrháte sušené ovoce.
Hotovou směs ihned přelijte do silikonové nebo skleněné formy a dejte přes noc vychladit do lednice, aby vám turecký med zatuhl. Hotový turecký med skladujte v lednici, vydrží tam i několik dní. I tak je lepší přikrýt ho potravinářskou fólií. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Medový řez: Pro milovníky sladkých zákusků
Chutný dezert Marlenka nemusíte kupovat. Zvládnete ji doma, bez nutnosti zapínat troubu