Italské okénko: Domácí houbové ravioli jako od Itala
Historie raviol
Ravioli je typ plněných těstovin oblíbený pro svůj jedinečný tvar a bohatou chuť. Ve skutečnosti se lahodné recepty na klasické italské ravioli staly velmi populárními po celém světě, zejména v USA. Obvykle jsou ravioli plněné ricottou, masem, sýrem a zeleninou. Náplň se poté uzavře mezi dvě tenké vrstvy těsta a podává se s lahodnou rajčatovou nebo smetanovou omáčkou.
Přestože je toto delikátní italské jídlo všeobecně považováno za hlavní chod, lze jej podávat i jako předkrm nebo přílohu. V dnešní době vzbudily velkou pozornost recepty na přípravu smažených i pečených raviol.
Něco málo o italské kuchyni
Italská kuchyně byla ovlivněna změnami, ke kterým došlo ve světě v průběhu historie. Vaření a přísady se také liší oblast od oblasti. Každý region vyvinul svůj vlastní osobitý styl a menu založené na místních surovinách a životním stylu lidí, kteří tam žijí. Například regionální italské jídlo Peposo (toskánské hovězí maso) patří k severu, zatímco černé lanýže pocházejí z Marche. Jihu je připisována produkce sýru mozzarella a provolone spolu s bohatým růstem citrusových plodů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Italské okénko: Tradiční polévka Minestrone vás zahřeje při chladných dnech
Houbové ravioli
- 170170ghladké mouky + 2 lžíce na vyválení těsta
- 22ksvejce L
- 11špetkasoli
- 11lžícemásla
- 250250gžampionů nebo lesních hub
- 8080gcibule
- 11stroužekčesneku
- 11lžícepetrželky
- 11lžičkaoregana
- 11lžícemouky
- 11lžícemascarpone (případně smetanový sýr, creme fraiche)
- 22lžícenastrouhaného parmezánu
- 11lžícesmetany
- 33lžícemásla
- 33lžícejemně nasekané čerstvé petrželky
- 22lžícejemně nastrouhaného parmezánu
Postup:
Nejprve si zpracujeme těsto. Na rovnou plochu vysypejte mouku a sůl, uprostřed udělejte důlek a přidejte vejce. Prsty nebo vidličkou pomalu promíchejte mouku s vejci a vytvořte hladké těsto. Zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu odpočívat.
Těsto nakrájejte na 3-4 díly a válečkem rozválejte na velmi tenké pláty (aby pod těstem byla vidět ruka). Lehce posypeme moukou, aby se vám nelepilo.
Pokračujeme přípravou náplně. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené žampiony, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a za občasného míchání opékáme dozlatova. Poté přidejte oregano, petržel a nechte jen lehce provonět.
Odeberte 3/4 směsi a rozmixujte do jemné hmoty, poté vložte zpět do pánve a smíchejte se zbývající 1/4 směsi. Zaprašte moukou, přidejte smetanu a mascarpone, zahřívejte na mírném plameni 1 minutu.
Sundejte z ohně a přidejte parmezán, promíchejte a nechte vychladnout.
Teď k samotnému plnění raviol. Těsto nakrájejte na stejnoměrné čtverce (asi 5x5 cm). Poté na každý dejte přibližně 1 vrchovatou lžičku houbové náplně. Nahoru položte další čtverec a všechny čtyři strany přitlačte vidličkou. Můžete také použít formu na ravioli, která vám to výrazně usnadní.
Ravioli vaříme v osolené vroucí vodě asi 5 minut a pak scedíme.
Ve velké pánvi rozpustíme máslo a přidáme petrželku a minutku restujeme. Přidejte uvařené ravioli a několik polévkových lžic vody z těstovin, přiklopte a duste asi 30 sekund. Ihned podáváme posypané čerstvě nastrouhaným parmezánem.