Udělejte si domácí droždí podle receptu našich babiček
Proto se zvýšila sháňka po domácích receptech na droždí vlastní. Na internetu se objevilo několik různě funkčních či méně funkčních receptů na droždí. I my jsme se daly do pátrání a dohledaly jsme prababiččinu kuchařku, která zmiňovala také recept na domácí droždí. Takže se připravte – tady ho máte!
Na výrobu domácího droždí budete potřebovat:
- 250 gramů brambor
- 30 gramů cukru
- 1 polévková lžíce piva
Pivo je vhodné použít ideálně nepasterizované, pokud jej seženete. Pokud ne, zvolte některou z méně pasterizovaných značek, ideálně čepované, jako jsou Svijany, případně piva z lokálních pivovarů, které jsou na našem území stále hojnější. Je důležité, aby pivní kvasinky přežily. Jsou hlavní surovinou pro výrobu kvasnic.
Postup výroby
Brambory nemusíme loupat, jen je dáme uvařit. Když jsou měkké, odstavíme je a necháme vychladnout. Nakonec je rozmačkáme na kaši, můžeme i se slupkami. Přidáme trochu vody, aby vznikla hustá kaše. Pokud chcete, můžete je i rozmixovat.
Z cukru uvaříme sirup – pozor, nesmí zkaramelizovat. Zředíme ho trochou vody, aby nebyl příliš hustý a vaříme jej jen do té doby, než hmota zprůsvitní. Cukrový rozvar přidíme k bramborám a dobře promícháme. Necháme zhruba půl hodiny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí doby přidáme lžíci piva a opět promícháme.
Takto připravenou směs necháme na teplém místě při pokojové teplotě na 24 hodin odstát. Ve hmotě se namnoží pivní kvasinky, které se živí cukrem a škrobem z brambor a fungují jako klasické kvasnice. Po 24 hodinách uskladníme v lednici a snažíme se je co nejdříve zužitkovat. Přesné potřebné množství pro upečení si musíte vyzkoušet, nicméně dávkování by mělo být podobné jako u klasického droždí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: