Dezert z jablek a pudinku je pro léto jako stvořený
Dezert z jablek není v českých končinách nic neobvyklého. Forma, jakou tento koláč má, však neobvyklá je. Připravte si všechny suroviny, pečicí plech o rozměrech 33 x 23 cm a pak už se můžete pustit do přípravy těsta a chutné ovocné náplně.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Lahodný dezert místo zmrzliny? Vyzkoušejte recept na pudinkové řezy
Vyzkoušejte sypaný koláč s meruňkami, budete překvapení jeho jednoduchostí
Dezert z jablek a pudinku
- 11sklenicemoučkového cukru
- 44skleniceprosáté hladké mouky
- 250250gmásla (podle konzistence těsta přidejte klidně víc)
- 66ksvelkých žloutků
- 11lžičkakypřicího prášku
- 22lžícetučné zakysané smetany
- 88kskyselejších jablek
- 11sklenicemoučkového cukru
- 11čtvrtina sklenicevody
- 22lžícebramborového škrobu
- 33lžícecitronové šťávy
- 22lžičkyskořice
- 11balenípudinkového prášku
- 66ksbílků
- 11polovina sklenicemoučkového cukru
Postup:
Začněte přípravou těsta tak, že ve větší míse smíchejte prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Změklé máslo rozdělte na menší kousky a postupně je přidávejte do mouky. Vymíchávejte tak dlouho, dokud se máslo zcela nerozpustí. Poté vmíchejte zakysanou smetanu a žloutky a vymíchejte těsto poněkud tužší konzistence. Můžete samozřejmě použít také šlehač těsta.
Těsto si rozdělte na třetiny, zabalte do folie a dvě třetiny dejte na několik hodin do ledničky. Jednu třetinu těsta uložte do mrazničky, což vám posléze značně usnadní strouhání.
Na náplň jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenčí plátky. Vložte je do hrnce s vodou a na mírném plameni je vařte přibližně 15 minut, bez míchání. Poté do jablek přidejte cukr a skořici a lehce je promíchejte. Pak přidejte ještě citronovou šťávu a bramborový škrob a vařte několik minut. Výsledná, ještě teplá hmota by neměla být příliš hustá, protože v průběhu chladnutí zhoustne ještě více.
Plech na pečení vymažte máslem a rozetřete na ně dvě třetiny těsta. V troubě předehřáté na 180 °C pečte pouze 8 minut. Poté plech z trouby vyjměte a těsto nechte vychladnout.
Na závěr se pustíte do pudinkové pěny. Nejprve ušlehejte bílky tak, aby vznikla co nejtužší pěna. Poté postupně přidejte cukr, a nakonec jemně vmíchejte také pudinkový prášek.
Na vychlazené upečené těsto nasypejte pár lžic strouhanky a na tu naneste rovněž vychladlou jablečnou směs a na závěr také pudinkovou pěnu. Poté vyjměte z mrazáku odloženou třetinu těsta a nastrouhejte ji na koláč.
Teplotu trouby snižte na 170 °C a koláč pečte přibližně po dobu jedné hodiny.
Když je dezert z jablek hotový, poprašte jej prosátým moučkovým cukrem.