Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Zdravé cuketové bochánky ze smetanového těsta

Cuketa patří mezi zdravé a levné potraviny, které byste si měli dopřávat pravidelně. I proto pro vás dnes máme recept na netradiční bochánky ze smetanového těsta s cuketovou náplní. Skvěle se hodí k večeři, ale zabodujete s nimi i jako s poledním jídlem. A když je budete chtít udělat zajímavější, můžete do náplně přidat trochu slaniny.
cuketové bochánky
Cuketu lze připravit xkrát jinak! Znáte tyto cuketové bochánky? (foto: electropiknik.cz)

Ingredience na cuketové bochánky

Na těsto na cuketové bochánky budete potřebovat:

  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 200 g cukety
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml zakysané smetany
  • 20 g droždí
  • 20 g cukru krystal
  • 1 vaječný žloutek
  • Sůl a pepř

Kromě toho si na náplň nachystejte:

  • 200 g cukety
  • 50 g másla
  • 2 středně velké cibule
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 1 vejce na potření těsta

Příprava

Nejprve si zadělejte na kvásek, který pak necháte alespoň půl hodiny odpočívat. Do mléka o pokojové teplotě si rozmíchejte droždí s cukrem a nechte ho na teplém místě pod utěrkou. Mezitím si nahrubo nastrouhejte cuketu, prosolte ji a sceďte z ní přebytečnou vodu. Pak cuketu rozdělte na dvě stejné poloviny, jedna přijde do těsta, druhou využijete na náplň.

Do cukety pro těsto zapracujte mouku se smetanou, vaječný žloutek a pepř. Pak přidejte i vykvašená kvásek, těsto důkladně vypracujte a nechte ho na teplém místě alespoň půl hodiny kynout. V mezičase si připravte náplň. Cibuli si nakrájejte najemno, zpěňte si ji na rozpáleném oleji a pak ji z plotny odstavte. Do horké cibulky rozmíchejte druhou část cukety, máslo a trošku soli.

Vykynuté těsto si rozválejte a rozdělte si ho na čtyři stejně velké díly. Na každý díl dejte jednu čtvrtinu náplně, do těsta ji zabalte a uplácejte kulaté bochánky. Bochánky vyskládejte na pekáč vyložený pečicím papírem a potřete je vyšlehaným vajíčkem se špetkou soli. Plech s bochánky dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Hotové budou asi za půl hodiny.

Podávejte ještě teplé. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cuketová omáčka, která je skvělý základ do mnoha receptů

Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek