Zdravé cuketové bochánky ze smetanového těsta
Ingredience na cuketové bochánky
Na těsto na cuketové bochánky budete potřebovat:
- 300 g hladké nebo polohrubé mouky
- 200 g cukety
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml zakysané smetany
- 20 g droždí
- 20 g cukru krystal
- 1 vaječný žloutek
- Sůl a pepř
Kromě toho si na náplň nachystejte:
- 200 g cukety
- 50 g másla
- 2 středně velké cibule
- Olivový olej
- Sůl
- 1 vejce na potření těsta
Příprava
Nejprve si zadělejte na kvásek, který pak necháte alespoň půl hodiny odpočívat. Do mléka o pokojové teplotě si rozmíchejte droždí s cukrem a nechte ho na teplém místě pod utěrkou. Mezitím si nahrubo nastrouhejte cuketu, prosolte ji a sceďte z ní přebytečnou vodu. Pak cuketu rozdělte na dvě stejné poloviny, jedna přijde do těsta, druhou využijete na náplň.
Do cukety pro těsto zapracujte mouku se smetanou, vaječný žloutek a pepř. Pak přidejte i vykvašená kvásek, těsto důkladně vypracujte a nechte ho na teplém místě alespoň půl hodiny kynout. V mezičase si připravte náplň. Cibuli si nakrájejte najemno, zpěňte si ji na rozpáleném oleji a pak ji z plotny odstavte. Do horké cibulky rozmíchejte druhou část cukety, máslo a trošku soli.
Vykynuté těsto si rozválejte a rozdělte si ho na čtyři stejně velké díly. Na každý díl dejte jednu čtvrtinu náplně, do těsta ji zabalte a uplácejte kulaté bochánky. Bochánky vyskládejte na pekáč vyložený pečicím papírem a potřete je vyšlehaným vajíčkem se špetkou soli. Plech s bochánky dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Hotové budou asi za půl hodiny.
Podávejte ještě teplé. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT