Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Čokoládovo-vanilkový zákusek z ořechového těsta. Znáte?

Čokoláda a vanilka, tyhle dvě chuti se k sobě prostě hodí. Důkazem je třeba i náš dnešní dezert, ve kterém jim navíc zdatně sekunduje korpus z těsta z vlašských ořechů. Výsledkem je skvělý podzimní zákusek, který by se neztratil ani na stole plném vánočního cukroví.
čokoládovo-vanilkový zákusek
Čokoláda a vanilka - to je kombinace, mňam! (foto: receptty.cz)

Ingredience na čokoládovo-vanilkový zákusek

Na ořechový korpus na čokoládovo-vanilkový zákusek budete potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 40 g čokolády na vaření
  • 3 g strouhaného muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Na krém si nachystejte:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 balení želatiny nebo ztužovače do šlehačky
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 1 balení vanilkového cukru

Čokoládová poleva se skládá z:

  • 100 g hořké čokolády
  • 25 g moučkového cukru
  • 25 g másla

Příprava

V mixéru na pomalé obrátky nebo kuchyňském robotu si zadělejte na těsto – rozklepněte si vejce a zapracujte do nich máslo a cukr. Čokoládu si rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni a přidejte ji do základu těsta. Pak do těsta prosejte mouku s práškem do pečiva a nakonec do něj zapracujte muškátový oříšek a ořechy.

Dobře zpracované těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho péct do trouby předehřáté na 200 °C. Korpus bude hotový asi za půl hodiny.

Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho rozkrojte na dvě stejné poloviny. V mezičase si připravte krém – v mléku rozmíchejte cukr a vanilkový cukr a pak si ho na mírném plamenu za stálého míchání přiveďte k varu. V horkém mléce rozmíchejte pudink a želatinu a vařte, dokud nezačne tuhnout. Pak krém z plotny odstavte, rozmíchejte do něj změklé máslo a ještě několik minut pokračujte v míchání.

Polovinu vanilkového krému natřete na jeden díl korpusu a přikryjte ho druhým dílem. Zbytek krému přijde na vrch. Celý zákusek přelijte čokoládovou polevou – na kostičky nalámanou čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní cukr s máslem. Míchejte, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva. Hotový zákusek dejte alespoň na dvě hodiny zatuhnout do lednice.

K TÉMATU  Recept na dokonalé domácí kokosové kuličky v čokoládě

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyzkoušejte naše krémové řezy, skvělý zákusek ke kávě

Milujete čokoládu? Pak je tento čokoládový zákusek přesně pro vás!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek