Čokoládové ořechy jako trend letošních Vánoc. Vyzkoušejte!
Recept na čokoládové ořechy
Na přípravu těsta na čokoládové ořechy budete potřebovat:
- 600 g hladké mouky
- 500 g másla
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 80 g holandského kakaa
Na čokoládový krém si připravte:
- 4 vejce
- 250 g másla
- 200 g čokolády na vaření
- 200 g moučkového cukru
Příprava
V dostatečně velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao a vlašské ořechy. Přidávejte na plátky nakrájené máslo a těsto průběžně zpracovávejte rukama, dokud nevznikne stejnoměrná hladká hmota. Hotové těsto dejte odpočinout do ledničky a mezitím si připravte formičky, vhodné jsou například ty na medvědí pracny.
Jednotlivé formičky vymažte rozpuštěným máslem a naplňte po okraj těstem. V těstu si udělejte jamku, abyste při slepování měli prostor pro krém. Formy s těstem vyskládejte na plech na pečení a dejte do předehřáté trouby. Pečte při teplotě 180 °C po dobu asi 10 až 15 minut.
Nyní je čas připravit krém. Vejce vyšlehejte s cukrem a misku s nimi dejte do parní lázně. V parní lázni vařte krém za stálého šlehání 4-5 minut, dokud nebude tak teplý, aby se v něm rozpustila čokoláda. Tu následně spolu s máslem přidejte a vařte dalších 4-5 minut. Hotový krém bude lesklý a o něco hustší než krupicová kaše.
Vychladlé poloviny ořechů opatrně vyklepejte z forem. Jejich vnitřní strany potřete čokoládovým krémem a slepte je k sobě. Vnější stranu můžete přizdobit cukrem, čokoládovým krémem nebo polevou dle chuti. Před podáváním nechte ořechy chvilku zatuhnout v ledničce.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Smažené čokoládové lanýže. Vyzkoušejte netradiční vánoční cukroví