Čokoládový koláč s tvarohem pohladí vaše smysly a potěší chuťové buňky
Je obecně známé, že čokoláda funguje jako přírodní antidepresivum. Navíc je tak dobrá! V kombinaci se smetanovým tvarohem a marmeládou se z ní stane skvělý dezert. Proto byste náš čokoládový koláč s tvarohem neměli podceňovat a místo toho si ho doma upečte.
Ingredience na čokoládový koláč s tvarohem
Tmavé těsto:
- 160 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 3 polévkové lžíce holandského kakaa
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1 lžička jedlé sody
- 170 g másla
Světlé těsto:
- 80 g moučkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce zakysané smetany
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 80 g másla
Tvarohová náplň:
- 750 g tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček vanilkové omáčky v prášku
- 3 vejce
- strouhaná citronová kůra
- moučkový cukr
Potřebovat budete také džem, nejlépe rybízový, a světlou a tmavou polevu (lze zakoupit hotové).
Postup přípravy
Nejprve si připravte tmavé těsto, a to tak, že prosejete mouku, abyste ji provzdušnili a zbavili všech drobných nečistot. Poté do ní postupně vmíchejte všechny další předepsané ingredience. Těsto, které vypracujete, by mělo být hladké.
Při přípravě světlého těsta postupujte podobně.
Plech na pečení, nejlépe o rozměrech 30 cm na 40 cm, vymažte máslem a vysypejte moukou. Rozválené světlé těsto přendejte na plech a potřete džemem.
Další vrstvou bude rozválená polovina tmavého těsta. Na ni natřete tvarohovou náplň, získanou důkladným rozmícháním v receptu uvedených surovin. Na náplň poté položte druhou rozválenou polovinu tmavého těsta. Povrch koláče propíchejte hroty vidličky nebo párátkem a pečte podle výkonu trouby přibližně 30 minut při teplotě 180 °C.
Když čokoládový koláč s tvarohem vychladne, přelijte jej bílou polevou a ozdobte také tmavou polevou. Před podáváním nechte polevy ztuhnout. Vzhledem k tuhému povrchu koláče doporučujeme krájet jej nožem namočeným v horké vodě, protože jinak by mohla poleva popraskat.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Dopřejte si čokoládu každý den, radí lékaři. Jak nám čokoláda prospívá?