Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Čokoládový koláč s tvarohem pohladí vaše smysly a potěší chuťové buňky

Pokud chystáte rodinnou oslavu a chcete připravit sladké překvapení, vyzkoušejte tento skvělý recept na čokoládový koláč s tvarohem. Obsahuje ingredience, které mají snad všichni rádi, od dětí až po dospělé, a jistě každého potěší.
čokoládový koláč
Tento koláč se dá připravit i jako dort. (foto: 123RF)

Je obecně známé, že čokoláda funguje jako přírodní antidepresivum. Navíc je tak dobrá! V kombinaci se smetanovým tvarohem a marmeládou se z ní stane skvělý dezert. Proto byste náš čokoládový koláč s tvarohem neměli podceňovat a místo toho si ho doma upečte.

Ingredience na čokoládový koláč s tvarohem

Tmavé těsto:

  • 160 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička jedlé sody
  • 170 g másla

Světlé těsto:

  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 80 g másla

Tvarohová náplň:

  • 750 g tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček vanilkové omáčky v prášku
  • 3 vejce
  • strouhaná citronová kůra
  • moučkový cukr

Potřebovat budete také džem, nejlépe rybízový, a světlou a tmavou polevu (lze zakoupit hotové).

Postup přípravy

Nejprve si připravte tmavé těsto, a to tak, že prosejete mouku, abyste ji provzdušnili a zbavili všech drobných nečistot. Poté do ní postupně vmíchejte všechny další předepsané ingredience. Těsto, které vypracujete, by mělo být hladké.

Při přípravě světlého těsta postupujte podobně.

Plech na pečení, nejlépe o rozměrech 30 cm na 40 cm, vymažte máslem a vysypejte moukou. Rozválené světlé těsto přendejte na plech a potřete džemem.

Další vrstvou bude rozválená polovina tmavého těsta. Na ni natřete tvarohovou náplň, získanou důkladným rozmícháním v receptu uvedených surovin. Na náplň poté položte druhou rozválenou polovinu tmavého těsta. Povrch koláče propíchejte hroty vidličky nebo párátkem a pečte podle výkonu trouby přibližně 30 minut při teplotě 180 °C.

Když čokoládový koláč s tvarohem vychladne, přelijte jej bílou polevou a ozdobte také tmavou polevou. Před podáváním nechte polevy ztuhnout. Vzhledem k tuhému povrchu koláče doporučujeme krájet jej nožem namočeným v horké vodě, protože jinak by mohla poleva popraskat.

K TÉMATU  Nadívaná vepřová pečeně, nad jakou není

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dopřejte si čokoládu každý den, radí lékaři. Jak nám čokoláda prospívá?

Vynikající čokoládový koláč za méně než 30 minut

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek